Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Se vaikuttaa muuttajiin ja pysyviin asukkaisiin eri tavoin.

Arktisille alueille pesimään lentävät linnut omaksuvat eteläisemmiltä talvehtimisalueiltaan elintoimintoihinsa noin 24 tunnin rytmin. On havaittu, että sen riittää säilyttämään vuorokautinen muutamankin luksin valaistusero. Lepovaihe säätyy sen mukaan yölle tai päivälle lajista riippuen.

Arktisten alueiden vakinaisilla linnuilla, kuten riekoilla, ja nisäkkäillä, kuten poroilla, tilanne on toinen. Ne ovat sopeutuneet yöttömän yön rytmittömyyteen irtautumalla itsekin säännöllisestä vuorokausirytmistä. Ne ovat aktiivisia silloin, kun se on edullista. Tämä on pohjolan äärioloissa ilmeisen tarpeellinen sopeutuma ja selvä poikkeus eläinkunnassa.

Vuorokausirytmiä normaalisti säätelevän pimeähormoni melatoniinin eritysrytmi jää näillä arktisilla eläimillä tasaiseksi. Oulun yliopiston tutkimuksissa on havaittu, että porolta puuttuu kesällä kokonaan pimeähormonin tyypillinen vuorokausivaihtelu. Norjalaiset ovat havainneet saman Huippuvuorten riekoista.

Pohjolan kesässä noilla eläimillä on siis vapaus toimia niin kuin haluavat kellonajasta riippumatta!

Vastaaja:


Esa Hohtola ja Seppo Turunen


eläinfysiologian professori ja eläinfysiologian dosentt


Oulun yliopisto ja Helsinki

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti