Valistunut arvaus: alle 10. Kuva: Lehtikuva
Valistunut arvaus: alle 10. Kuva: Lehtikuva

Kuuluisa sadasosasekunti vei Kurikan jätiltä olympiakullan.

Hiihtojätti Juha Miedon sadasosasekunnin tappio Ruotsin Thomas Wassbergille viidentoista kilometrin kilpailussa on maastohiihdon suuria tarinoita. Tiukka kamppailu käytiin Lake Placidin talviolympialaisissa vuonna 1980.

Miedon keskinopeus kuuluisassa kilpailussa oli 5,96 metriä sekunnissa, koska loppuaika oli 41.57,64. Siitä napattiin aikalaislähteissä usein esiintynyt tieto häviön pituudesta senttimetreissä.

”Ne ovat laskeneet, että ero olisi matkassa vajaat 6 senttiä”, Mieto totesi Lake Placidin kisoista tehdyssä Voitto Raatikaisen kirjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Todellisuudessa Mieto tietysti tuli lopun niin lujaa kuin pääsi eli keskinopeuttaan vauhdikkaammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miedon maalintulonopeudella sekunnin sadasosa merkitsi maaliviivalla suurin piirtein 7–10 senttimetrin matkaa. Valistunut arvaus tappion mitasta voisi näin ollen olla 8,5 senttimetriä.

Loppukirinopeuden käyttämistä puoltaa se, että maaliviivalla aikaa otettaessa eroa on juuri sen hetkisen nopeuden verran. Vaikka Mieto olisi maaliintulon hetkellä saanut työnnettyä jalkaa kuusi senttimetriä eteenpäin, se ei olisi vielä riittänyt.

Hiihto on keskinopeuksien perusteella vain koventunut. 90 kilometrin Vaasa-hiihto on hiihdetty hurjimmillaan ajassa 3.38.41, mikä merkitsee keskinopeutena hivenen alle 7 metriä sekunnissa. Kisamatkan pituus tosin ei ole metrilleen tarkka.

Perinteisen hiihdon sprintissä keskinopeus on noin puolentoista kilometrin matkalla jopa 9 metriä sekunnissa. Loppuveto nostanee huippuvauhdiksi peräti 10 metriä sekunnissa.

Vastaajana 

Matti Hintikka, tuottaja, Urheilumuseo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla