Oikean vastauksen täytyy olla hirrrveän paljon.

Kysymys on väärin asetettu, jos tosiaan halutaan saada selville kissojen tarkka lukumäärä, sillä sanonnan varsinainen idea on kertoa, että kissoja – tai jotakin muuta niihin verrattavaa – on niin paljon, että laskeminen on mahdotonta.

Asian tieteellistä tutkimista vaikeuttaa se, ettei sanonta anna suoranaisia viitteitä siitä, minkä ajankohdan tietoa kysytään, eikä myöskään siitä, mistä Vilkkilästä puhutaan.

Vilkkilä-nimisiä kyliä on nimittäin useampia, esimerkiksi Lammin ja Jämsän Vilkkilät tunnetaan aikakirjoissa jo 1500-luvulta lähtien ja Virolahden Vilkkiläkin on saatu kartalle 1700-luvulla. Kylien nimet perustuvat talojen nimiin ja talojen nimet puolestaan Vilkki-nimisen isännän nimeen.

Hieman täsmällisempää tietoa antaa aina luotettava kansanperinne.

Leikillisen lorun mukaan Vilkkilässä on viisi porttia, jokaisella portilla seisoo viisi ämmää, jokaisella ämmällä on selässään viisi konttia, jokaisessa kontissa on viisi kissaa ja jokaisella kissalla on viisi pentua.

Kun lasketaan viisi kertaa viisi kertaa viisi kertaa viisi kertaa viisi, saadaan 3125, ja lisätään siihen emot eli viisi kertaa viisi kertaa viisi kertaa viisi, selviää, että kissoja oli kaikkiaan 3750.

Tämä laskelma jättää kuitenkin avoimeksi sen mahdollisuuden, että Vilkkilän kaikki kissat eivät olleet konteissa, ja asiaa tarkemmin pohtiessa tämä tuntuukin hyvin realistiselta vaihtoehdolta. Näin ollen oikean vastauksen täytyy olla, että kissoja on paljon, hirrrveän paljon.

Vastaajana Kaisa Häkkinen
suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

Laskelma tarkennettu 18.4.2017.

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018