Oikean vastauksen täytyy olla hirrrveän paljon.

Kysymys on väärin asetettu, jos tosiaan halutaan saada selville kissojen tarkka lukumäärä, sillä sanonnan varsinainen idea on kertoa, että kissoja – tai jotakin muuta niihin verrattavaa – on niin paljon, että laskeminen on mahdotonta.

Asian tieteellistä tutkimista vaikeuttaa se, ettei sanonta anna suoranaisia viitteitä siitä, minkä ajankohdan tietoa kysytään, eikä myöskään siitä, mistä Vilkkilästä puhutaan.

Vilkkilä-nimisiä kyliä on nimittäin useampia, esimerkiksi Lammin ja Jämsän Vilkkilät tunnetaan aikakirjoissa jo 1500-luvulta lähtien ja Virolahden Vilkkiläkin on saatu kartalle 1700-luvulla. Kylien nimet perustuvat talojen nimiin ja talojen nimet puolestaan Vilkki-nimisen isännän nimeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hieman täsmällisempää tietoa antaa aina luotettava kansanperinne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leikillisen lorun mukaan Vilkkilässä on viisi porttia, jokaisella portilla seisoo viisi ämmää, jokaisella ämmällä on selässään viisi konttia, jokaisessa kontissa on viisi kissaa ja jokaisella kissalla on viisi pentua.

Kun lasketaan viisi kertaa viisi kertaa viisi kertaa viisi kertaa viisi, saadaan 3125, ja lisätään siihen emot eli viisi kertaa viisi kertaa viisi kertaa viisi, selviää, että kissoja oli kaikkiaan 3750.

Tämä laskelma jättää kuitenkin avoimeksi sen mahdollisuuden, että Vilkkilän kaikki kissat eivät olleet konteissa, ja asiaa tarkemmin pohtiessa tämä tuntuukin hyvin realistiselta vaihtoehdolta. Näin ollen oikean vastauksen täytyy olla, että kissoja on paljon, hirrrveän paljon.

Vastaajana Kaisa Häkkinen
suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

Laskelma tarkennettu 18.4.2017.

pepe+
Seuraa 
Viestejä253

Jos Villkilän kissojen lorussa kysytään kuinka monta kissaa on porttien ämmillä konteissaan niin minusta kyllä kaikenlaiset  kissojen määrä on 3750 kpl.

ystpn 

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1578

Minua on taas monta kertaa askarruttanut, mitä materiaalia oli käytetty Junttilan tuvan seiniin ja mikä on ollut materiaalin pintakäsittely, kun sanonnan mukaan tarttuneen materiaalin pysyvyys oli huipuluokkaa.

Vanha jäärä

Sisältö jatkuu mainoksen alla