Arviot aivojen tallennuskapasiteetista vaihtelevat alle yhdestä gigabitistä jopa paljon yli miljoonaan gigatavuun riippuen siitä, puhutaanko käytettävissä olevasta tiedosta vai sisäisestä muistikapasiteetista.Yksi arvio sisäiselle muistikapasiteetille saadaan olettamalla, että kukin synapsi tallentaa keskimäärin yhden bitin. Ihmisaivoissa on noin satatuhatta miljardia synapsia, joten fyysinen kapasiteetti olisi kymmenentuhatta gigatavua. Näin suuren muistin täyttäminen kirjoja lukemalla vaatisi kymmeniätuhansia vuosia.

Vaikka muistikapasiteettia on riittävästi, rajoituksena on muistiin kirjoittaminen ja sieltä lukeminen. Pienikin tavumäärä, kuten pankkikortin koodi, voi unohtua helposti.

Ihmisen aivojen käyttöastetta voi hahmottaa ajattelemalla algoritmeja eli vaiheittain eteneviä toimintasarjoja. Tietokoneissa huono algoritmi vie enemmän kapasiteettia kuin hyvä. Vastaavasti hyvä šakinpelaaja, jolla on hyvät ratkaisualgoritmit, tarvitsee paljon vähemmän aivokapasiteettia šakkitehtävän ratkaisemiseen kuin keskinkertainen pelaaja.

Aivot ovat siis ”vajaakäytössä” silloin, kun niillä tehdään hyvin harjoiteltuja toimintoja. Tällöin kapasiteettia riittää muuhunkin, joskus yllättävillä ja luovillakin tavoilla.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Risto Ilmoniemi


neurofysiikan dosentti


Teknillinen korkeakoulu

Sisältö jatkuu mainoksen alla