Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2009

Nykytiedon valossa kyllä.

Talvet ovat viime vuosikymmeninä selvästi lyhentyneet. Lumipeitteet tulevat entistä myöhemmin ja sulavat aiemmin, samoin merien, jokien ja järvien jääpeitteet. Varsinkin syksyn vaihtuminen talveksi on lykkääntymässä. Lumipeitteen puuttuessa syksy jatkuu Etelä-Suomessa pitkälti yli uudenvuoden, ja pysyvää lumipeitettä joudutaan usein odottamaan helmikuulle saakka. Ilmaston lämmetessä myös sateet todennäköisesti lisääntyvät.

Epävarmuus paikallisen ilmaston tulevaisuudesta on kuitenkin suuri. Vuosien välisestä vaihtelusta johtuen nähdään myös selviä talvia.


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Markku Kulmala


akatemiaprofessori, ilmakehä­tieteiden ja geofysiikan osaston johjaja


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikenlaista hömppää tiedelehti julkaiseekin. Mitään ilmastonmuutosta ei ole havaittavissa edes vuodesta 1850 alkavissa globaaleissa lämpötila-aikasarjoissa. Jokainen ARIMA-malleja ymmärtävä pystyy sen itse toteamaan Hadcrut4-kuukausisarjasta. Sama tulos saadaan kaikista lyhyemmistäkin tilastoista, malli on aina samanlainen, ainoan kertoimen arvo vaihtelee hiukan puolen asteen molemmin puolin, mutta merkitsevää trendiä ei ole. Tässähän trendi tarkoittaaa muuta kuin pienimmän neliösumman suoran jatkamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla