Kukaan ei ole karhulta ”kysynyt”, näkeekö se unta, mutta koska kissat ja koirat, jopa linnut näkevät, mikseivät karhutkin.Kun eläin, lintu tai nisäkäs, nukahtaa, se vaipuu nopeasti syvään, ns. paradoksaaliseen uneen. Tällöin sen aivosähkökäyrä eli EEG alkaa muistuttaa valvetilan käyrää. Samanaikaisesti silmät alkavat liikkua nopeasti eli eläin on REM-unessa, näkee unta. Linnuilla uniajasta on REM-unta 1-2 %, saaliseläimillä 4-6 %. Pedoilla, joiden ei tarvitse alituiseen olla varuillaan, unennäön osuus voi nousta jopa 30 %:iin.

Karhun aivojen EEG:tä tai REM-unen aikaista aktivaatiota ei ole toistaiseksi mitattu. Tämä johtuu teknisistä vaikeuksista. Karhu voidaan kyllä nukuttaa ja elektroditkin saadaan asennetuksi paikalleen. Ongelmana on heräämisvaihe. On varmaa, että karhu repäisee piuhat irti, ja siihen loppuu tutkimus. Karhun unta päästään tarkkailemaan vasta, kun saadaan käyttöön mittalaite, josta aivojen sähköinen toiminta välittyy rekisteröintikojeeseen ilman piuhoja. Lisäksi varmaan tarvitaan todella luja kypärä karhun päähän. Olisi varsin hupaisaa nähdä kypäräpäinen karhu. Vai?

Millaisia unia karhu näkee, selviää tuskin koskaan, mutta aina voi arvailla. Talviuniensa aikana se voi uneksua mehevistä poropaisteista ja hunajalla kyllästetyistä mehiläispesistä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1998


Millaista on karhun talvipesässä? Orsa Grönklittin eläinpuiston webbikamera välittää joka toinen minuutti päivittyvää kuvaa Ebba-karhuemosta ja sen poikasista pesässään.

Vastaaja:


Raimo Hissa


eläinfysiologian professori


Oulun yliopisto

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018