Kukaan ei ole karhulta ”kysynyt”, näkeekö se unta, mutta koska kissat ja koirat, jopa linnut näkevät, mikseivät karhutkin.Kun eläin, lintu tai nisäkäs, nukahtaa, se vaipuu nopeasti syvään, ns. paradoksaaliseen uneen. Tällöin sen aivosähkökäyrä eli EEG alkaa muistuttaa valvetilan käyrää. Samanaikaisesti silmät alkavat liikkua nopeasti eli eläin on REM-unessa, näkee unta. Linnuilla uniajasta on REM-unta 1-2 %, saaliseläimillä 4-6 %. Pedoilla, joiden ei tarvitse alituiseen olla varuillaan, unennäön osuus voi nousta jopa 30 %:iin.

Karhun aivojen EEG:tä tai REM-unen aikaista aktivaatiota ei ole toistaiseksi mitattu. Tämä johtuu teknisistä vaikeuksista. Karhu voidaan kyllä nukuttaa ja elektroditkin saadaan asennetuksi paikalleen. Ongelmana on heräämisvaihe. On varmaa, että karhu repäisee piuhat irti, ja siihen loppuu tutkimus. Karhun unta päästään tarkkailemaan vasta, kun saadaan käyttöön mittalaite, josta aivojen sähköinen toiminta välittyy rekisteröintikojeeseen ilman piuhoja. Lisäksi varmaan tarvitaan todella luja kypärä karhun päähän. Olisi varsin hupaisaa nähdä kypäräpäinen karhu. Vai?

Millaisia unia karhu näkee, selviää tuskin koskaan, mutta aina voi arvailla. Talviuniensa aikana se voi uneksua mehevistä poropaisteista ja hunajalla kyllästetyistä mehiläispesistä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1998


Millaista on karhun talvipesässä? Orsa Grönklittin eläinpuiston webbikamera välittää joka toinen minuutti päivittyvää kuvaa Ebba-karhuemosta ja sen poikasista pesässään.

Vastaaja:


Raimo Hissa


eläinfysiologian professori


Oulun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla