Mahdollisesti.

Se, näkyykö ilmakehässä putoava hiekka tähdenlentona, riippuu hiekanjyvästen liike-energiasta, toisin sanoen niiden koosta, tiheydestä ja erityisesti nopeudesta. Myös ilmakehän olot vaikuttavat asiaan.

Tähdenlennot syntyvät, kun meteoroidit, esimerkiksi komeetoista peräisin olevat hiekanjyväset, osuvat maapallon ilmakehään 10–70 kilometrin sekuntinopeudella ja menettävät liike-energiaansa ilmakehän vastuksen takia.

Vapautunut energia höyrystää ja ionisoi sekä meteoroidin pintaa että sitä ympäröiviä ilmamolekyylejä. Näin meteoroidi menettää massaansa ja sen liike-energia pienenee pienenemistään. Samalla se vajoaa yhä alemmaksi ilmakehään. Vajaa prosentti menetetystä energiasta muuttuu näkyväksi valovanaksi, tähdenlennoksi. Niitä syntyy tyypillisesti mesosfäärissä noin 80 kilometrin korkeudessa.

Kansainvälinen avaruusasema kiertää Maata noin 330 kilometrin korkeudessa. Sen nopeus on kahdeksan kilometriä sekunnissa. Asemalta heitetyt hiekanjyväset saavat saman nopeuden ja jäävät aluksi samalle kiertoradalle. Vähitellen ne muiden meteoroidien tapaan menettävät energiaansa ja vaipuvat alemmaksi.

(Ilmakehän kitka toisi avaruusasemankin alas muutamassa kuukaudessa, jollei sen rataa korjattaisi moottoreilla).

Epäselvää on, riittääkö avaruusasemalta heitetyn hiekan nopeus tuottamaan näkyvää valoa. Todennäköisintä lienee, että jyväset menettäisivät vähäisen energiansa ilman suurempaa hohtoa. Ne siis putoaisivat hitaasti ilmakehän läpi sulaen osittain tai kokonaan. Jyvästen elinaika vaihtelisi koon mukaan. Osa tuhoutuisi muutamassa tunnissa, mutta osa saattaisi leijua kuukausia ja päätyä Maahan asti.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2007

Vastaaja:


Jenni Virtanen


erikoistutkija


Geodeettinen laitos

offmind
Seuraa 
Viestejä16350
Liittynyt19.8.2008

Näkyisikö avaruusasemalta heitetty hiekka tähdenlentona?

SamBody 09.04.2015 klo 17:14 Entäpä kakka? Hiekkaa tuskin kukaan on avaruusasemalta ulos heittelemässä, mutta ulostettahan nauteilla syntyy oletettavasti n 1/2 kg vuorokausi per sierainpari. Jollei tätä jatkojalosteta tai kuljeteta maahan (tuskin), niin muita vaihtoehtoja kuin pukkaaminen avaruuteen ei taida juuri olla? Jätteet poltetaan ilmakehässä Progressin tai jonkin muun kertakäyttöisen rahtialuksen kyydissä.
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

SamBody
Seuraa 
Viestejä6209
Liittynyt3.5.2008

Näkyisikö avaruusasemalta heitetty hiekka tähdenlentona?

Entäpä kakka? Hiekkaa tuskin kukaan on avaruusasemalta ulos heittelemässä, mutta ulostettahan nauteilla syntyy oletettavasti n 1/2 kg vuorokausi per sierainpari. Jollei tätä jatkojalosteta tai kuljeteta maahan (tuskin), niin muita vaihtoehtoja kuin pukkaaminen avaruuteen ei taida juuri olla?
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.