Kiihko on kova, ainakin kerran elämässä. Kuva: Getty Images
Kiihko on kova, ainakin kerran elämässä. Kuva: Getty Images

Mitä ilmeisimmin, mutta rakkautta niiden aivot eivät pysty käsittelemään.

Nautintoon viittaa se, että ne kylki kyljessä väristen, suut ammollaan ja silmät muljahdellen laskevat orgasminomaisesti sukutuotteensa naaraan kaivamaan kutupesään. Kaikkia sukusoluja ei lasketa kerralla, vaan näytelmä toistetaan moneen kertaan, ikään kuin pitkittäen nautintoa.

Naaraan kimpussa hyörii useita koiraita, jotka esittelevät värikkäitä kutuasujaan ja hätistelevät toisiaan. Hyvällä kutualueella voi olla kymmeniä tai jopa satoja kaloja samanaikaisesti kutupuuhissa. Siis varsinaiset orgiat, ja kiihko on kova.

Kookkaat naaraat kiinnostavat koiraita eniten. Myös koiraille koko ja komeus antavat etulyöntiaseman. Toisaalta pienet ja vikkelätkin voivat huomaamatta päästä lirauttamaan mätiin oman maitiannoksensa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkonäöllä on pääpaino lohien parinvalinnassa, mutta hajuillakin on varmasti merkitystä. Lohien tiedetään erittävän hormonitoimintaa stimuloivia feromoneja, jotka ne haistavat hyvinkin pieninä pitoisuuksina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakkauselämään liittyviä inhimillisiä tunteita, kuten onnea, katkeruutta, mustasukkaisuutta tai epätoivoa, lohet eivät pysty aivoillaan käsittelemään. Enemmän mennään vaistotoimintojen varassa.

Sukukypsyyden koittaessa merivirrat, maan magneettikenttä ja kotijoen tuoksu saavat ne vaeltamaan kohti kutualueita, ei niinkään nautinnon tai onnen odotus. Suurimmalle osalle lohista kutu on kerran elämässä tapahtuva toimitus, joten niillä ei ole muistijälkeä aikaisemmista ”seksikokemuksista”.

Vastaajana Ari Saura,

tutkija, Luonnonvarakeskus Luke.

Julkaistu Tiede-lehdessä 13/2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla