Kalat nukkuvat aika ajoin, mutta unien pituudesta, sisällöstä tai syvyydestä ei ole tarkempaa tietoa.

Todennäköisesti unta kertyy talvisin enemmän kuin kesäisin, jolloin kalat ovat aktiivisempia.

Useimmat kalat ovat liikkeellä päivällä, joten ne nukkuvat yöllä. Yöllä liikuskelevat lajit, kuten mateet, simput, ankeriaat ja muut pohjakalat ottavat puolestaan päivätirsoja. Nukkuessaan kalat tavallisesti makaavat vatsallaan järven- tai merenpohjassa. Ahven kuitenkin torkkuu alaviistossa kuono kohti pohjaa.

Muikun kaltaiset parvikalat taas saattavat liikkua uinuessaan. Näin ne voivat kylkiviivansa avulla aistia niin toistensa kuin mahdollisten petojen liikkeet. Näiden kalojen uni on todennäköisesti keveää ”koiranunta”. Myös jokikalat, kuten taimenet, torkahtelevat pysytellessään paikoillaan. Uintiliikkeet ovat kaloille niin automaattisia, etteivät ne häiritse unta.

Nukkuvat kalat ovat yleensä melko hailakan värisiä verrattuna valveilla oleviin. Valveilla kalat näet vaihtavat väritystään hyvinkin voimakkaasti näköärsykkeiden, kuten varjojen, värien, ravintokohteiden ja petojen vaikutuksesta. Tästä voi päätellä, etteivät nukkuvat kalat juuri tee näköhavaintoja. Silmiään ne eivät kuitenkaan sulje, koska kaloilla ei ole silmäluomia. Silmät ”seisovat päässä” kuten muillakin uneliailla.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2003

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Ari Saura


tutkija


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla