Kalat nukkuvat aika ajoin, mutta unien pituudesta, sisällöstä tai syvyydestä ei ole tarkempaa tietoa.

Todennäköisesti unta kertyy talvisin enemmän kuin kesäisin, jolloin kalat ovat aktiivisempia.

Useimmat kalat ovat liikkeellä päivällä, joten ne nukkuvat yöllä. Yöllä liikuskelevat lajit, kuten mateet, simput, ankeriaat ja muut pohjakalat ottavat puolestaan päivätirsoja. Nukkuessaan kalat tavallisesti makaavat vatsallaan järven- tai merenpohjassa. Ahven kuitenkin torkkuu alaviistossa kuono kohti pohjaa.

Muikun kaltaiset parvikalat taas saattavat liikkua uinuessaan. Näin ne voivat kylkiviivansa avulla aistia niin toistensa kuin mahdollisten petojen liikkeet. Näiden kalojen uni on todennäköisesti keveää ”koiranunta”. Myös jokikalat, kuten taimenet, torkahtelevat pysytellessään paikoillaan. Uintiliikkeet ovat kaloille niin automaattisia, etteivät ne häiritse unta.

Nukkuvat kalat ovat yleensä melko hailakan värisiä verrattuna valveilla oleviin. Valveilla kalat näet vaihtavat väritystään hyvinkin voimakkaasti näköärsykkeiden, kuten varjojen, värien, ravintokohteiden ja petojen vaikutuksesta. Tästä voi päätellä, etteivät nukkuvat kalat juuri tee näköhavaintoja. Silmiään ne eivät kuitenkaan sulje, koska kaloilla ei ole silmäluomia. Silmät ”seisovat päässä” kuten muillakin uneliailla.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2003

Vastaaja:


Ari Saura


tutkija


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018