Kyllä, jos ikiliikkujaksi mielletään ikuisesti liikkuva kappale.

Luonnostakin löytyy useita seimerkkejä tällaisista ”kojeista”: maapallo jatkaa kulkuaan melko ikuisesti, ja elektronit kiertävät atomin ydintä loputtomiin.

Maassa rakennetussa koneessa tarvitaan aina enemmän kuin yksi osa. Jollei laitteeseen lisätä energiaa, osien välinen kitka pysäyttää sen ennemmin tai myöhemmin. Avaruuden painottomuudessa kappale liikkuu itsestään. Siellä työskentelevän astronautin takataskusta pudonneesta jakoavaimestakin tulee ikiliikkuja.

Tavallisesti ikiliikkujalla kuitenkin tarkoitetaan konetta, joka jatkaa liikkumista ikuisesti ja samalla tekee työtä. Tällainen ikiliikkuja on mahdottomuus, sillä energian säilymislaki kieltää sen. Mistään kojeesta ei voi saada enemmän energiaa ulos kuin siihen laitetaan. Avaruudessa pyörivä rataskin hidastuu heti, kun se pannaan töihin. Työtä tekevä ikiliikkuja vaatisi siis uutta fysiikkaa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2001

Vastaaja:


Leena Tähtinen


Tähtitieteen dosentti, toimittaja


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti