Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Todennäköisesti ei.

Vaikka Tyrannosauruksen ulkonäkö voi tuoda mieleen nykyiset kengurut, sen rakenne ei kuitenkaan ollut kahdella jalalla liikkuville hyppijöille tyypillinen. Lantio oli vääränlainen, eivätkä selkäranka ja jalat olleet riittävän vahvoja kestämään jatkuvan hyppimisen rasituksia.

Hyppivillä eläimillä on tyypillisesti melko lyhyt lantio ja huomattavan pitkät mutta melko heikkolihaksiset jalat. Lisäksi niiden selkänikamissa on rakenteita, jotka estävät selkärankaa notkahtamasta ponnistuksen ja alastulon aikana.

Tyrannosauruksen lantio oli erilainen: melko pitkä ja vahva. Jalat puolestaan olivat suhteessa ruumiinkokoon melko lyhyet ja paksuluiset. Sen jalkojen ja lantion rakenne oli hyvin samanlainen kuin enimmäkseen kävelevillä ja lyhyitä juoksupyrähdyksiä tekevillä linnuilla, kuten kanalinnuilla.

Vastaajana Mikko Haaramo, paleontologi, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2015

Haile Selassie jr
Seuraa 
Viestejä669
Liittynyt13.3.2014

Olisiko Tyrannosaurus rex voinut olla hyppijä?

Neutroni 31.03.2015 klo 18:58 Vähän reality checkkiä kiitos. Hyppiminen on tosiaan luonteva etenemismuoto kymmenen tonnin elukalle. Se säästää energiaa eikä tarvitse massiivista lihaksistoa tai luustoa. Tyrannosaurus lienee hypellyt pitkin poikin maastoa kuin rastas. Otusta varmaan otti pattiin, kun saaliseläimet aistivat maan vavahtelun kilometrien päästä. Tämä selittääkin niiden sukupuuton, sillä niiltä loppui ruoka...
Lue kommentti
JPI
Seuraa 
Viestejä26563
Liittynyt5.12.2012

Olisiko Tyrannosaurus rex voinut olla hyppijä?

Neutroni 31.03.2015 klo 18:58 Vähän reality checkkiä kiitos. Hyppiminen on tosiaan luonteva etenemismuoto kymmenen tonnin elukalle. Se säästää energiaa eikä tarvitse massiivista lihaksistoa tai luustoa. Tyrannosaurus lienee hypellyt pitkin poikin maastoa kuin rastas. Otusta varmaan otti pattiin, kun saaliseläimet aistivat maan vavahtelun kilometrien päästä. Jep. Tässä on vähän samanlainen tilanne kuin vaikkapa norsussa ja hiiressä: Pudota hiiri vaikkapa kolmannesta kerroksesta nurmikolle =>...
Lue kommentti

3³+4³+5³=6³