Varmasti ydinperhe. Kuva: Getty Images
Varmasti ydinperhe. Kuva: Getty Images

Jotkin ottavat uuden puolison mutteivät tämän jälkeläisiä.

Uusperheestä voidaan puhua vain lajeilla, jotka muodostavat pidempiä kuin yhden lisääntymiskauden kestäviä parisidoksia.

Vaikka tällaiset yksiavioiset lajit ovat harvinaisia, niitä esiintyy monissa eläinryhmissä niveljalkaisista ja kaloista matelijoihin, lintuihin ja nisäkkäisiin.

Nisäkkäistä yksiavioisimpia lienee preeriamyyrä, peltomyyrän amerikkalainen sukulainen. Preeriamyyräuros puolustaa puolisoaan, pesäänsä ja poikasia, joita se myös lämmittää. Jos puoliso kuolee, preeriamyyrä ei tiettävästi huoli uutta.

Suomen nisäkäslajeista yksiavioisia ovat ainakin sudet ja majavat. Susien tiedetään perustavan myös uusia perheitä puolison kuoltua.

Kotoisista linnuistamme elinikäisiä liittoja muodostavat muun muassa korppi, kurki, hanhi ja joutsen. Ainakin joutsenet ja hanhet saattavat myös pariutua uudelleen, jos puoliso kuolee.

Eläinten avioerotkaan eivät ole täysin tuntemattomia.

Esimerkiksi sinijalkasuulien avioerot ja niiden jälkeiset uudet liitot ovat jopa varsin yleisiä. Tosin poikaset ovat ennen uutta liittoa jo itsenäistyneet.

Sellaisia uusperheitä, joissa olisi puolisoiden jälkeläisiä edellisistä liitoista kuten ihmisillä, en ole muilta lajeilta löytänyt.

 

Vastaajana

Jussi Viitala, biologi, tietokirjailija.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2019

Minijehova
Seuraa 
Viestejä5494
Liittynyt10.10.2011

Onko eläimillä uusperheitä?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Ihmisissä on se ero verrattuna eläimiin, että jälkeläisistä huolehditaan tavattoman kauan... siinä missä eläimillä on yleensä vahva kiima kerran vuodessa, ja jälkeläiset hoidetaan lisääntymiskauden puitteissa, ihmisellä on lievempi kiima kerran kuukaudessa (jos ollenkaan), samalla kun lapsesta on jo lain mukaan huolehdittava 18 vuotta. Ihmisaivojen kehitys vaatii vuosien panostuksen. Kiintymys/rakkaus takaa huolehtimisen jatkuvuuden, aivan kuten eläimilläkin. Johtuen...
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5718
Liittynyt21.7.2017

Onko eläimillä uusperheitä?

Ihmisissä on se ero verrattuna eläimiin, että jälkeläisistä huolehditaan tavattoman kauan... siinä missä eläimillä on yleensä vahva kiima kerran vuodessa, ja jälkeläiset hoidetaan lisääntymiskauden puitteissa, ihmisellä on lievempi kiima kerran kuukaudessa (jos ollenkaan), samalla kun lapsesta on jo lain mukaan huolehdittava 18 vuotta. Ihmisaivojen kehitys vaatii vuosien panostuksen. Kiintymys/rakkaus takaa huolehtimisen jatkuvuuden, aivan kuten eläimilläkin. Johtuen ihmisen kehityksen...
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli