Yhteinen esimuoto eli seitsemisen miljoonaa vuotta sitten. Kuva: Getty Images
Yhteinen esimuoto eli seitsemisen miljoonaa vuotta sitten. Kuva: Getty Images

Omasta erostamme on miljoonia vuosia, koiran ja suden yhteys jatkuu.

Simpanssi on lähin elossa oleva sukulaisemme. Meidän ja simpanssin viimeinen yhteinen esivanhempi on elänyt yli neljä miljoonaa vuotta sitten. Ajoitus on epätarkka, koska esimerkiksi fossiiliaineistoa tältä ajalta etenkin simpansseista on säilynyt vähän.

Joka tapauksessa kehityksemme ovat kulkeneet erillään koko viime jääkauden ajan. Se alkoi 2,6 miljoonaa vuotta sitten, ja sen nykyinen lämpövaihe alkoi noin 12  000 vuotta sitten.

Koira sen sijaan on kehittynyt sudesta vasta viime jääkauden lopulla. Koira kesyyntyi todennäköisesti usealla paikalla ja useasta susipopulaatiosta. Susi kehittyi lajina vasta jääkauden puolivälissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka koira on kesyyntynyt sudesta viimeistään 15 000 vuotta sitten, on suden ja koiran keskinäinen risteytyminen jatkunut – ja jatkuu yhä. Tutkimusten mukaan kaikissa nykyisissä susien populaatioissa on kesykoiran verta. Alueilla, joissa susia elää luonnonvaraisina, on koiria risteytetty tietoisesti tai vahingossa susien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koira ja susi ovat siis aivan lähisukulaisia, kun taas ihminen ja simpanssi ovat vain kaukaista sukua keskenään. Toisaalta meillä ihmisilläkin oli vielä viime jääkauden lopulla lähisukulaisia, kahdella jalalla käveleviä ihmisapinoita. Yksi heistä oli neandertalinihminen.

Kuten koira ja susi keskenään, esi-isämme risteytyivät neandertalinihmisen kanssa. Meissä nykyihmisissä virtaa siksi jonkin verran sukupuuttoon kuolleen lähisukulaisen verta.

Vastaajana

Suvi Viranta-Kovanen,

paleobiologian dosentti, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 13/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla