Hyydyttää sotahalut. Kuva: Getty Images
Hyydyttää sotahalut. Kuva: Getty Images

Mitä hankalammat luonnonolot, sitä vähemmän seudulla on taisteltu.

Sodankäynti on levinnyt kaikkialle, minne ihminenkin. Yhteiskuntien kehitys on vaikuttanut huomattavan paljon sotien muotoon.

Metsästäjä-kerääjien heimoyhteiskunnat sotivat usein keskenään , mutta taistelut olivat kestoltaan lyhyitä ja paikallisia.

Maatalousyhteiskunnat kykenivät jo huoltamaan suuria armeijoita ja sotaretket laajenivat. Taistelut pysyivät tästä huolimatta edelleen melko lyhyinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teollinen aika muutti perinteisen, työvoimavaltaiseen lähitappamiseen perustuneen hetkittäisen sodankäynnin pääomavaltaiseksi, koneistetuksi ja ympärivuotiseksi etätuhoamiseksi maalla, merellä ja ilmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä hankalammat luonnonolot, sitä vähemmän on kuitenkin taisteltu.

Valtaosa maapallon väestöstä on asunut melko kapealla lauhkealla vyöhykkeellä, jolla myös suurin osa sodista on käyty. Napa-alueilla ja jäätiköillä ei juuri ole sodittu. Samoin autiomaiden kuumat ja kuivat olot ovat liian hankalat pitkäaikaisille sodille. Myös valtamerillä taistelut ovat jääneet lyhytaikaisiksi.

Ilmakehä säästyi sodankäynniltä ensimmäiseen maailmansotaan ja avaruus toiseen maailmansotaan saakka .

Vaikka tähänastiset taistelutantereet eivät kata joka ikistä kolkkaa, moderni sotakoneisto joukkotuhoaseineen yltää kaikkialle.

Sotateollisuuden luonnonvarojen kulutus, jätteet ja haitalliset päästöt vaikuttavat laajalti.

Toisen maailmansodan aikana kehitettyjen atomipommien radioaktiivinen laskeuma levitti sodan seuraukset ensi kertaa ympäri maailmaa.

Siten yksikään paikka maapallolla ei ole säästynyt sotien vaikutuksilta.

Vastaajana Simo Laakkonen,

maisemantutkimuksen yliopistonlehtori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla