Ei siedätä. Kuva: Getty Images
Ei siedätä. Kuva: Getty Images

Pölyssä voi piillä patogeeneja, mutta suomalaiskotien pölystä sairastuu harvoin.

Kodin pöly voi sairastuttaa, mutta nyky-Suomessa riskit ovat pieniä. Toisinaan kotipölystä voi olla jopa hyötyä.

Maaseudulla monia luonnonaineita ja mikrobeja kulkeutuu ulkoa sisään. Tutkimusten mukaan Venäjän Karjalan maaseutumaisessa ympäristössä kotipölyssä on runsaammin mikrobeja kuin Suomen puolen urbaanimmassa ympäristössä. Monipuolinen mikrobisto suojaa astmalta ja allergioilta.

Kaupungeissa sijatsevien kotien pöly sisältää lähinnä ihmisten omaa mikrobistoa, joten siitä ei saa erityistä immuniteettisuojaa. Päinvastoin se saattaa jopa lisätä autoimmuunireaktioita. Edes koirat eivät rikasta riittävästi urbaanien ympäristöjen kotipölyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotipöly on epämääräinen sekoitus ruoka-aineita, pieneliöitä ja muuta elävää, kuten pölypunkkeja. Niille voi herkistyä ja saada allergisia reaktioita. Maailman lämpimien alueiden isoissa kaupungeissa tämä on ongelma, mutta suomalaiskodeissa pölypunkit ovat niin vähissä, että oireilu on harvinaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pölyn seassa voi toki olla myös sairauksia aiheuttavia patogeeneja.

Pohjanmaalla oli aikoinaan tapana syljeksiä lattialankkujen rakoihin. Sylki kuivui ja nousi pölynä ilmaan, kun lattialla käveltiin. Näin tuberkuloosibakteerit nousivat hengitettäviksi, ja kokonaisia talokuntia sairastui.

Ei ihme, että sodan jälkeen oli joka puolella kylttejä : ”Spotta ej på golvet!”

Nykykodeissa tavallinen siisteys riittää, mihinkään ylenmääräiseen hankaamiseen, puunaamiseen tai steriloimiseen ei ole aihetta.

Vastaajana Tari Haahtela

allergologian emeritusprofessori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2020

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä7462

Joo lasivilla ainakin on kamalaa... terävää pölyä.
Ja jos on purkutöitä, ei tiedä mitä itiöitä ja kaasuja rakenteista pöllähtää. (Asbestin purkuun sentään vaaditaan turvallisuutta - ainakin jos sitä on paljon...) Muutenkin kaikki sahaaminen, hiominen jne. tuottaa sellaista pölyä, jonka hengittäminen saattaa ärsyttää keuhkoja ja altistaa tavallista enemmän esim. eristyksessä käytettäville kemikaaleille? Ei ne mitään suojia käytä! Maksaa liikaa. Häiritsee tehokkuutta, kun työ tehdään urakkana ja kiire. Naamari hiostaisi ja eihän sen kanssa voi edes paljon hengästyä, ainakaan kaasunaamarilla. Suodattimet sais vaihtaa joka päivä. Ei ihme, ettei moni siivoa jälkiään edes työturvallisuuden nimissä, vaan siihen hankitaan halvempaa voimavaraa. Siinä hommassa voi terveys nopeasti kärsiä. Hyvä kun lopetit.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä17045

Käyttäjä4499 kirjoitti:
En tiedä, mikä oli artikkelin pointti. Että jos kodissa on patogeeneja, ne voivat pölySSÄkin (kiinteissä hiukkasissa) sairastuttaa, mutta näin on harvoin Suomessa? 

Jos asuu saastaisesti,  voi tuottaa  terveyshaittaa riippumatta siitä, millä tavoin patogeenit liikkuu. Jos vierailee usein sottaisessa paikassa, ja viettää siellä paljon aikaansa, voi miettiä terveysriskiä siinäkin tapauksessa ettei koske mihinkään. Koska saastasta irtoaa osia ja siten saasta myös leijailee osittain. Se mikä mahdollisesti myös haisee, on siitä likaisesta irronnutta, ja tarttuu vierailijan elimistöön jokaisella hengenvedolla. Jos lapsi käy viikoittain kaverin luona ja vaatteet aina haisee sen jälkeen tunkkaiselle, voi miettiä, onko siellä kaikki ihan kunnossa. Jokaisella kodilla on ominaistuoksunsa, mutta voimakas haju on merkki siitä, että jotain laiminlyödään. Se saattaa toisinaan olla myös taudinaiheuttajien levittämisen minimointi. Ja tottakai silloin  on mahdollista, että vierailijaan tarttuvista aineista osa on suorastaan sairastuttavia. Yleensä epäpuhtaudet ja niihin  liittyvät hajut vain pilaavat viihtyvyyttä, mutta sitäkään vaikutusta ei pitäisi mielestäni tyystin unohtaa: vaikka ei levittäisi tartuntatauteja, haiseminen on epäkohteliasta. Siihen reagoidaan  luonnostaan (!) inholla nimenomaan siksi, että se indigoi terveysvaaran suuremmasta todennäköisyydestä. 

Mieti hoitajaa, joka käsittelee sairasta likaista potilasta tai nuorta, joka vaihtaa työkseen toisten lakanoita (pahimmillaan oksennuksessa olevia). Heidän kohdalla pölyteitse kulkeutuvat patogeenit voivat olla todellinen riski, kaiken muun mahdollisen haitan ohella. Tietysti jos muistavat hengittää vain nenän kautta, eivät saa niin paljon kuivaa ihokuonaa ja pölypunkkeja suuhunsa. 

apassi kirjoitti:
Jos palataan ajassa siihen, kun olin lapsi, niin asuttiin  maalla, pienellä maatilalla. Pikkuisina me käsiteltiin lehmän paskaa ja leikittiin likaisissa ojissa joissa kauhottiin sammakoiden kutua, ja talvella napsittii pupujen paskaa suuhun. Elukoiden kuset ja paskat levitettiin pitkin peltoja, ja kissat tuli nukkumaan hiiristä kylläisinä samoihin sänkyihin.

No oliko paljon stressiä? Istuitko aamusta iltaan huoneessasi? Ei. Asuit maalla, ja PÄIVITTÄINEN LIIKKUMINEN OLI HELPPOA. Tosin en VÄITÄ, että luonnossa liikkuminen ("liiallisen hygienian sijaan") vähentäisi allergian tai astman puhkeamista. Kunhan pohdiskelen muita vaihtoehtoja.

Kiusasit sammakoiden sikiöitä! Söit eläinten ulostetta! Ja vielä ruokapöydälläsikin sait ulosteista uutettua voimaa? Ehkä... patogeenitkin alkoivat välttää sinua, pysyäkseen elinkelpoisina!? 

apassi kirjoitti:
Mulla tai veljellä ei ole minkäänlaisia allergioita, eikä astmaa tai mitään vastaavia tauteja. Ennenkuin lapsi aloitti päivähoidon kesällä, olin 15 vuotta niin että sairastain ehkä 3-4 influenssaa.

Mutta automimmuunitautia esiintyy suvussa, vai mitä?

apassi kirjoitti:
Ei oikein korreloi sun erite patogeeni analyysin kanssa?

Ei se ollut mikään analyysi. Enhän minä edes tajunnut koko artikkelin sanomaa.

apassi kirjoitti:
Asuuko tuppukylässä jotenkin kyvyttömämpää ja huonompaa porukkaa, vai miten noin toteat kirjoitusvirheestäni? jos se oli kirjoitusvirhe, eikä tarkoitettu korostamaan TYÖN osuutta tekemisessä..

Yhdys sanojen suhteen ehkä. (: Ihan yleistä Suomessa.

Sitä en tiedä, käytetäänkö jopa tahallisena KOROSTUS       keinona. Mutta kyllähän se materiaalit pilalle hinkaava henkilö sanoisi ylläpitävänsä TERVEYTTÄ... samoin kuin kotieläimet ulosteisiinsa hylkäävä  henkilö sanoisi ylläpitävänsä TERVEYTTÄ... Eikä sillä ole välttämättä paljon tekemistä todellisuuden kanssa. 

Ei pahalla, mutta kuulostaa Michael Jackson-tasoiselta pöpökammolta, joka on jo itsessään oire, mutta ei pöyn aiheuttama. :)

MJ

Sisältö jatkuu mainoksen alla