
Ainakaan humala ei näy päälle päin.
Ruutanalla on reippaasti alkoholia veressä talvikuukausina. Joensuun yliopiston tutkimuksessa sen verestä mitattiin noin promillen alkoholipitoisuus. On vaikea sanoa, onko ruutana varsinaisesti kännissä, koska se ei juuri liiku talvella.
Ruutana elää pienissä järvissä ja lammissa, jotka usein jäätyvät pohjiaan myöten. Kala selviää hapettomuudesta käyttämällä elintoimintojen pyörittämiseen vaihtoehtoista aineenvaihduntareittiä, alkoholikäymistä. Se on hidas energiantuotantotapa, mutta toimii täysin hapettomasti.
Alkoholikäymisessä maksaan kesän aikana kertyneet glykogeenivarastot pilkkoutuvat energiaksi. Glykogeeni hajoaa ensin rypälesokeriksi ja välivaiheiden kautta etyylialkoholiksi. Alkoholikäymisen ansiosta ruutanan aineenvaihdunta voi jatkua anaerobisena, ja se saa riittävästi energiaa tärkeimpiin elintoimintoihinsa.
Alkoholia alkaa kertyä ruutanan elimistöön, kun vedestä katoaa alkutalvesta happi. Sitä syntyy, kunnes lammen vesi taas hapettuu jään sulaessa. Osan alkoholista ruutana poistaa kidusten kautta ympäröivään veteen.
Vastaajana Esa Hohtola,
eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.
Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2018