Uusintaotto. Kuva: Getty Images
Uusintaotto. Kuva: Getty Images

Ohjailu voi onnistua esimerkiksi ohjelmoinnin tai unimerkkien avulla. 

Kyllä on, tai ainakin osa meistä voi niin tehdä. Kaikilta se ei onnistu.

Yksi tapa ohjailla unta on ennalta ohjelmointi: Juuri ennen nukahtamista kannattaa ajatella asioita, joiden toivoo tulevan uniin, tai jopa suunnitella etukäteen, mitä toivoisi unessa tapahtuvan. Tämä vaikuttaa, koska unet ottavat usein aineistonsa lähimuististamme.

Hieman samankaltaisella mielikuvaharjoittelulla voi hoitaa myös toistuvia painajaisia. Siinä painajaiselle pyritään keksimään myönteisempi kulku ja painamaan siitä muistijälki mieleen. Näin uusi muistijälki voi korvata vanhan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unien ohjelmointia on käytetty myös ongelmanratkaisuun, esimerkiksi keskittymällä matemaattiseen pulmaan juuri ennen nukahtamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen tapa ohjailla unta ovat selkounet, joissa ihminen tiedostaa olevansa unessa ja pystyy siksi tietoisesti vaikuttamaan unen kulkuun.

Tehokkain tie selkouniin on herätä pari tuntia normaalia aiemmin ja mennä tunnin päästä uudestaan nukkumaan. Näin pääsee todennäköisesti rem-uneen, jossa suurin osa selkounista nähdään.

Tiedostamista voi myös auttaa, jos onnistuu palauttamaan näkemistään unista mieleen jonkin yksityiskohdan, niin sanotun unimerkin. Jos tämän unimerkin kohtaa unessa uudelleen, voi tajuta nukkuvansa ja saada unen hallintaansa.

Lisäksi voi totutella kyselemään itseltään useita kertoja päivässä, näkeekö mahdollisesti unta. Näin kysymys voi pulpahtaa mieleen nukkuessakin ja johtaa selkouneen.

Vastaajana Katja Valli,

psykologian dosentti, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2020

UniLogos
Seuraa 
Viestejä4

Kiehtovaa unissa on myös niiden ajalliset ulottuvuudet ja kyky palauttaa mieleensä muistoja. 
Kuten, että unessa ihminen pystyy muistamaan, mitä hän on tullut tehneeksi jo viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia aiemmin.
Ei siis kuitenkaan valvetodellisuudessa vaan "unen puolella" elonjatkumoaan pyörittäen.
Tämä unimaailmojen dimensionaalisuus tulee vielä haastamaan käsityksemme siitä, monessako ulottuvuudessa me koemme elämismaailmaamme ja vieläpä olemme samanaikaisesti olleet olemassa.
Itse olen heräämisvaiheessa painanut mieleeni juuri läpikäyneeni unen puolella kokonaisen elämän. Edelleen olen voinut muistaa unessa hankkineeni esineitä jo vuosia sitten ja asuneeni unen puolen versioituvissa kodeissani vuodesta toiseen.
Käytän tällaisesta termiä "superkokemukset", koska ne synnyttävät vaikutelmia rinnakkaistodellisuuksista.

Vierailija

JOskus on valvemaailmasta tullut juttuja uniin. Olisi siisti juttu jos pystyisi kontrolloimaan mitä juttuja tulee ja milloin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla