Muille planeetoille ei kannata matkustaa eksoottisen tähtitaivaan takia, sillä tähtikuviot ovat samat kaikilla Aurinkokunnan planeetoilla.

Vain tähtitaivaan liike riippuu planeetasta, jolta taivasta ihaillaan. Toisaalta planeetasta riippuu myös se, miten monta kuuta taivaalla möllöttää ja se mitkä planeetat taivaalla näkyvät. Marsin tuplakuutamo ja siellä ”aamutähtenä” loistava Maa saattaisivat olla matkan väärtejä.

Maa pyörähtää itsensä ympäri kerran vuorokaudessa. Siksi tähtitaivaan tähdet näyttävät yön mittaan liikkuvan. Planeettojen pyörimisnopeus vaihtelee, joten eri planeettojen tähtitaivas liikkuu eri tahtiin. Vain Marsin vuorokausi sattuu olemaan lähes sama kuin omamme.

Lisäksi jokaisen muun planeetan pyörimisakselin kallistuskulma on erilainen kuin Maan. Pohjantähdeksi nimittämämme tähti näkyy Maan pohjoisnavan eli pyörimisakselin pohjoispään yllä ja muodostaa siksi kiintopisteen, jonka ympäri meidän tähtitaivaamme kiertyy. Sama tähti ei toimi esimerkiksi Marsin pohjantähtenä.
Taivaannäkymät riippuvat myös kuiden määrästä. Marsin kaksi kuuta osuvat silloin tällöin samaan aikaan yötaivaalle, ja Jupiterin neljä suurinta kuuta järjestävät epäilemättä komeita kuutamoiltoja. Kuutamokävely kaasuplaneetta Jupiterin pinnalla voisi tosin olla vaikeaa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2004

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


vapaa tiedetoimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla