Raskasmetalleista huolestunut voi herkutella turvallisin mielin kanipaistilla.

Evirassa analysoitiin keväällä 2009 lyijyä, kadmiumia, elohopeaa ja muita raskasmetalleja noin 40 kanin lihasnäytteistä. Pitoisuudet olivat pieniä ja jäivät turvarajojen alapuolelle. Sisäelimien, kuten maksan ja munuaisten, syömistä kannattaa välttää, koska niihin kertyy erityisesti kadmiumia. Liikenneväylien keskellä asuvista kaneissa voi löytyä ympäristömyrkkyjä, kuten pakokaasujen PAH-yhdisteitä, mutta niitä ei tällä kertaa analysoitu.

Mikrobiologisesti kani ei ole sen kummallisempaa kuin mikä tahansa riistaliha. Ongelmilta yleensä välttyy, kunhan huolehtii puhtaudesta ruokaa valmistaessa ja kypsentää lihan huolella. Hyvä käsihygienia on tärkeää.

Vastaaja:


Eija-Riitta Venäläinen ja Tuula Johansson


erikoistutkija


Elintarviketurvallisuusvirasto Evira