Näin on esitetty, mutta siitä ei ole vedenpitävää näyttöä.

Itsemurhatilastoissa nähdään huhti–toukokuussa pieni piikki. Koska kevät on heräämisen ja uudistumisen aikaa, ulkoisen ja sisäisen maailman ristiriita voi syvästi masentuneen ihmisen mielessä muodostua kestämättömäksi. Sanotaankin, että huhtikuu on kuukausista julmin.
Jotkut ihmiset ärsyyntyvät valon lisääntyessä. Valo lisää fyysistä aktiivisuutta, ja jos mieli on maassa, muutos voi tuntua ahdistavalta ja purkautua aggressiivisuutena.

Sama havaitaan mielialalääkkeiden käyttäjillä. Lääkkeet vaikuttavat aivojen välittäjäainetasapainoon, erityisesti serotoniiniaineenvaihduntaan, pienellä viiveellä. Ensin ne lisäävät aktiivisuutta, minkä jotkut kokevat ahdistavana, koska mieli ei ole vielä ehtinyt samalle aaltopituudelle.

Eläinsuojelutyössä keväinen aggressiopiikki on tuttu ilmiö. Esimerkiksi Helsingissä otetaan toukokuussa tavallista enemmän huostaan omistajiensa pahoinpitelemiä lemmikkejä.

Poliisin väkivaltatilastoissa synkintä aikaa ovat puolestaan kesäkuukaudet. Tämä selittyy ihmisten välisten kontaktien lisääntymisellä ja alkoholinkäytön kasvulla.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2005

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Hannu Lauerma


ylilääkäri, psykiatrian dosentti


Vankimielisairaala

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla