Pidemmälle vie yhteishenki. Kuva: Shutterstock
Pidemmälle vie yhteishenki. Kuva: Shutterstock

Kyllä voi olla, mutta se ei tee siitä hyväksyttyä.

Kiusaaminen on tapa pitää yllä sosiaalista arvojärjestystä. Kiusaajan tarkoitus on laskea toisen arvoa ja nostaa omaansa. Tutkimuksissa on osoitettukin, että kiusaaminen parantaa kiusaajien itsetuntoa ja sosiaalista asemaa ryhmässä. Kiusaajat myös aloittavat seksielämänsä muita nuorempina, ja heillä on enemmän seksisuhteita.

Harvoin kiusaaja viihdyttää vain itseään kahden kesken kiusattavan kanssa. Kiusaaminen vaatii ihmisiä ympärille. Tämäkin puhuu sen puolesta, että kiusaaja yrittää nostaa omaa asemaansa toisten silmissä.

Kouluissa jälki-istunnot ovat osoittautuneet tehottomiksi rangaistuksiksi kiusaamiseen. Pahimmassa tapauksessa niistä on jopa haittaa, sillä kiusaajan maine kaveripiirissä saattaa vain kasvaa jälki-istuntojen vuoksi. Tehokkaampaa on ohjata dominoimaan pyrkivien käytöstä toiseen suuntaan. Kiusaaminen on vähäisempää yhteisöissä, joissa ihmiset ovat hyödyksi toisilleen ja tekevät yhteistyötä. Tästä syystä kouluissa voidaan vähentää kiusaamista luokan yhteishenkeä parantamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiusaaminen on tyypillistä myös muille sosiaalisille eläimille. Kanalauman nokkimisjärjestyksellä hallitsevat kanat estävät muita saamasta samoja resursseja kuin ne itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Markus J. Rantala, evoluutiobiologian dosentti, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2016

Käyttäjä1602
Seuraa 
Viestejä8

Kysymys on minusta vastausta laajempi. Vastaus koskee erityisesti sosiaalista hyötyä koulussa, kun kysymys koskee evolutiivista hyötyä. Se liittyy kokonaiskelpoisuuteen ja realisoituu vanhempana, iässä jossa koulukiusaajan "sosiaalinen asema" on tutkimusten mukaan laskenut. Kuinka voimakkaasti kiusaajien korkea varhainen seksuaalinen aktiivisuus liittyy kokonaiskelpoisuuteen? 

Evoluutio voi ylläpitää, ainakin väliaikaisesti tai tietyissä tilanteissa, myös ominaisuuksia, jotka ovat molemmille osapuolille haitallisia. Ei ole selvää missä mielessä silloin on kyse "evolutiivisesta hyödystä".  Kiusaaminen voi olla itsekästä, sukulaisia hyödyttävää tai molempia osapuolia haittaavaa. Teon "syy" (joko nykyinen sosiaalinen tai vaikka varhaisempi evolutiivinen syy) ja todellinen nykyinen evolutiivinen vaikutus voi myös erota. Näkisin mielelläni laajemman vastauksen kysymykseen.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Sherlock Holmes

Kirjoitit:

“Ei se historiallisuus ollut tuossa se pihvi, vaan Jeesuksen esimerkki posken kääntämisestä, tekisitkö sinä samoin kuin Jeesus kiusaajille? ”

Minua ei oikeasti kiinnosta pätkän vertaa, miten romaanihenkilö Jeesus häntä käsittelevissä kirjoissa käyttäytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla