Kuumereaktioita tarvitaan kaikilla selkärankaisilla.

Elimistön kyky nostaa lämpötilaansa on ilmeisesti satoja miljoonia vuosia vanha, evoluution kannalta tärkeä ominaisuus.

Kuume on seurausta elimistön monimutkaisten tulehdusta vastustavien puolustusmekanismien käynnistymisestä. Tavallisimmin jokin mikrobi saa elimistön tuottamaan tiettyjä välittäjäaineita, jotka käskevät aivojen lämmönsäätelykeskusta kohottamaan lämpötilaa.

Eräät tutkimukset viittaavat siihen, että elimistön puolustustaistelu on tehokkainta korkeammassa lämpötilassa. Esimerkiksi valkosolujen kyky tappaa mikrobeja ja tuottaa immuunijärjestelmän tarvitsemia välittäjäaineita kasvaa kuumeessa. Myös lymfosyyttien eli imusolujen lisääntyminen ja vasta-ainetuotanto tehostuvat. Nämä muutokset rajoittavat mikrobien leviämistä ja vauhdittavat niiden tuhoutumista.

Vaikka kuume on tulehduksen kannalta hyödyllinen oire, se aiheuttaa pahan olon tunnetta ja kipua. Mitä korkeampi kuume, sitä ikävämpi olo. Siksi korkeaa kuumetta on hyvä alentaa lääkkeillä, varsinkin jos kyseessä on vanhus tai muuten huonokuntoinen potilas. Rajana pidetään 38,5 astetta, jota lievempää kuumetta ei kannata juuri hoitaa, ellei siihen liity päänsärkyä tai muita kipuja. Tavallinen kuume on ihmisen ystävä, mutta turhista kivuista ei pidä kärsiä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/1998

Vastaaja:


Kauko Kouvalainen


lastentautiopin emeritusprofessori


Oulun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla