Kuumereaktioita tarvitaan kaikilla selkärankaisilla.

Elimistön kyky nostaa lämpötilaansa on ilmeisesti satoja miljoonia vuosia vanha, evoluution kannalta tärkeä ominaisuus.

Kuume on seurausta elimistön monimutkaisten tulehdusta vastustavien puolustusmekanismien käynnistymisestä. Tavallisimmin jokin mikrobi saa elimistön tuottamaan tiettyjä välittäjäaineita, jotka käskevät aivojen lämmönsäätelykeskusta kohottamaan lämpötilaa.

Eräät tutkimukset viittaavat siihen, että elimistön puolustustaistelu on tehokkainta korkeammassa lämpötilassa. Esimerkiksi valkosolujen kyky tappaa mikrobeja ja tuottaa immuunijärjestelmän tarvitsemia välittäjäaineita kasvaa kuumeessa. Myös lymfosyyttien eli imusolujen lisääntyminen ja vasta-ainetuotanto tehostuvat. Nämä muutokset rajoittavat mikrobien leviämistä ja vauhdittavat niiden tuhoutumista.

Vaikka kuume on tulehduksen kannalta hyödyllinen oire, se aiheuttaa pahan olon tunnetta ja kipua. Mitä korkeampi kuume, sitä ikävämpi olo. Siksi korkeaa kuumetta on hyvä alentaa lääkkeillä, varsinkin jos kyseessä on vanhus tai muuten huonokuntoinen potilas. Rajana pidetään 38,5 astetta, jota lievempää kuumetta ei kannata juuri hoitaa, ellei siihen liity päänsärkyä tai muita kipuja. Tavallinen kuume on ihmisen ystävä, mutta turhista kivuista ei pidä kärsiä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/1998

Vastaaja:


Kauko Kouvalainen


lastentautiopin emeritusprofessori


Oulun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti