Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2009


Lukija kuvailee: ”Olen nuorena vuolaissut puukolla kynnen alapuolelle ja kynnessäni on toistunut tämän jälkeen sama selvä lovi aina tietyn ajan välein jo yli 20 vuotta.

”

Kynnessä ei ole tuollaista muistia. Pitkittäinen vako johtuu tavallisesti joko vammasta kynnen aiheessa tai kynsivalliin ja -aiheeseen muodostuvasta limarakkulasta, myksoidista kystasta. Kolmas mahdollisuus on kynnen halkeama, jonka syytä ei tunneta.

Kynsi koostuu kolmesta kerroksesta: kynsiaiheesta, kynsivallista ja kynnen pohjasta. Jos lovi näkyy kynnessä koko ajan, kysymys on vammasta kynsiaiheessa. Jos lovi sen sijaan ilmaantuu aika ajoin, kyseessä voi olla myksoidi kysta tai kynnen halkeama. Kystatkin ovat yleensä aika pysyviä mutta voivat tyhjentyä itsestään, jolloin jälki häviää. Kynnen halkeamaa on eniten keski-ikäisillä miehillä, ja se kestää tavallisesti 1–2 vuotta. Uusiutuvakin kynnen halkeama on mahdollinen.

Ankara flunssa tai muista syistä johtuva yleiskunnon laskeminen voi heikentää kynnen tuotantoa ja aiheuttaa siihen poikittaisen vaon, niin sanotun Beaun viivan. Lisää tietoa kynsimuutoksista saa esimerkiksi www.terveyskirjasto.fi -sivuilta.

Vastaaja:


Matti Hannuksela


ihotautien ja allergologian erikoislääkäri


ihotautiopin emeritusprofessori

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla