Antiikin ajoista keskiaikaan oli yhtenä kirjoitusvälineenä käytössä piirrin.

Se oli tehty lyijymetallista, joka on suhteellisen pehmeää. Piirrin jätti esimerkiksi papyruksen pintaan luettavan, joskin heikohkon jäljen. 1500-luvulla havaittiin, että grafiitista jää selvästi tummempi jälki, mutta koska grafiitti on pehmeää ja haurasta, se oli suojattava puukuorella. Näin oli syntynyt ensimmäinen lyijykynä.

Lyijykynien valmistus oli aluksi hidasta käsityötä. Ensimmäiset massatuotantona valmistetut lyijykynät saatiin aikaan vuonna 1662 Nurnbergissä Saksassa. Vuonna 1779 kuuluisa ruotsalainen kemisti Carl Wilhelm Scheele osoitti, että lyijykynän lyijynä käytetty grafiitti oli itse asiassa puhdasta hiiltä. Nimi grafiitti juontuukin kreikankielen kirjoittamista merkitsevästä sanasta.

Lyijykynän lyijy ei  kuitenkaan ole pelkkää grafiittia, vaan siihen on lisätty kaoliinisavea. Tämän valmistusprosessin keksivät ranskalainen kemisti N.–J. Conté ja itävaltalainen J. Hardmuth vuonna 1795.
Mitä enemmän grafiittia lyijyssä on, sitä pehmeämpää ja tahrivampaa jälkeä kynä jättää. Kynän kovuutta osoittavat sen kyljessä olevat numero- ja kirjainmerkinnät. Esimerkiksi piirtämiseen käytettävien kynien kovuus vaihtelee pehmeimmästä 8B:stä kovimpaan F:ään.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2007

Vastaaja:


Lauri Niinistö


epäorgaanisen kemian professori


Teknillinen korkeakoulu

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017