Ei ole.

Madonreikä kuvataan Einsteinin yleisessä suhteellisuusteoriassa kahta mustaa aukkoa yhdistäväksi ”oikopoluksi”, hypoteettiseksi tunneliksi aika-avaruudessa. Madonreiät eli Einsteinin-Rosenin sillat ovat matemaattisesti niin lyhytikäisiä, ettei niiden mahdolliseen olemassaoloon kiinnitetty pitkään aikaan mitään huomiota. Vuonna 1985 Kip Thorne työtovereineen esitteli kuitenkin ns. eksoottisen aineen, jolla madot saatiin säilymään entistä pidempään.

Periaateessa Einsteinin-Rosenin sillan voisi havaita. Jos se osuisi Maan ja jonkin kirkkaan kohteen väliin, se toimisi gravitaatiolinssinä, kuten muutkin massiiviset kappaleet. Madonreikälinssin muodostama kuvio voitaisiin erottaa muiden linssien aikaansaannoksista.

Toistaiseksi madonreiät ovat kuitenkin puhtaasti teoreettisia. Eikä niitä tätä nykyä ”tarvita”, sillä niitä ei minkään teorian mukaan synny luonnostaan samalla tavalla kuin esimerkiksi mustia aukkoja massiivisten tähtien kuollessa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1997

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


toimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
Isäntämies
JPI

Kiinalaiset tuloo: Kuopion torilta on löydetty jo maon syömä omena.

Miten se on löytynyt jos mao on sen jo syönyt ?

 

Mao & omena

Se oli kyllä Volvomarkkanen, kerran avasin herneenpalon ja sain rysän päältä kiinni madon, luikerteli ulos herneestä ja kyllä. Siinä näkyi ihan selvä madon reikä.

offmind
Seuraa 
Viestejä16976
Prossimo Treno
Vuonna 1985 Kip Thorne työtovereineen esitteli kuitenkin ns. eksoottisen aineen, jolla madot saatiin säilymään entistä pidempään.

Onko kenelläkään tarkempaa tietoa mitä tämä esitelty "eksottinen aine" on käytännössä? Vai onko pelkkää mileikuvitusta ja toiveunta? Jos on niin miten esittely tapahtui?

https://en.wikipedia.org/wiki/Kip_Thorne#Wormholes_and_time_travel

https://en.wikipedia.org/wiki/Negative_energy

https://www.youtube.com/watch?v=GoNejagaoVs

This is The Discovery Channel special on the actual HARD SCIENCE behind the concepts of wormholes and quantum singularities explored in the upcoming science fiction epic "Interstellar" from visionary director Christopher Nolan.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla