Ei ole.

Madonreikä kuvataan Einsteinin yleisessä suhteellisuusteoriassa kahta mustaa aukkoa yhdistäväksi ”oikopoluksi”, hypoteettiseksi tunneliksi aika-avaruudessa. Madonreiät eli Einsteinin-Rosenin sillat ovat matemaattisesti niin lyhytikäisiä, ettei niiden mahdolliseen olemassaoloon kiinnitetty pitkään aikaan mitään huomiota. Vuonna 1985 Kip Thorne työtovereineen esitteli kuitenkin ns. eksoottisen aineen, jolla madot saatiin säilymään entistä pidempään.

Periaateessa Einsteinin-Rosenin sillan voisi havaita. Jos se osuisi Maan ja jonkin kirkkaan kohteen väliin, se toimisi gravitaatiolinssinä, kuten muutkin massiiviset kappaleet. Madonreikälinssin muodostama kuvio voitaisiin erottaa muiden linssien aikaansaannoksista.

Toistaiseksi madonreiät ovat kuitenkin puhtaasti teoreettisia. Eikä niitä tätä nykyä ”tarvita”, sillä niitä ei minkään teorian mukaan synny luonnostaan samalla tavalla kuin esimerkiksi mustia aukkoja massiivisten tähtien kuollessa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1997

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


toimittaja

Siipiveikkonen
Seuraa 
Viestejä1534
Liittynyt29.7.2010

Onko madonrei’istä näyttöä?

Isäntämies 13.05.2014 klo 18:10 JPI 11.05.2014 klo 16:33 Kiinalaiset tuloo: Kuopion torilta on löydetty jo maon syömä omena. Miten se on löytynyt jos mao on sen jo syönyt ? Mao & omena Se oli kyllä Volvomarkkanen, kerran avasin herneenpalon ja sain rysän päältä kiinni madon, luikerteli ulos herneestä ja kyllä. Siinä näkyi ihan selvä madon reikä.
Lue kommentti

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

offmind
Seuraa 
Viestejä15959
Liittynyt19.8.2008

Onko madonrei’istä näyttöä?

Prossimo Treno 16.07.2015 klo 08:47 Vuonna 1985 Kip Thorne työtovereineen esitteli kuitenkin ns. eksoottisen aineen, jolla madot saatiin säilymään entistä pidempään. Onko kenelläkään tarkempaa tietoa mitä tämä esitelty "eksottinen aine" on käytännössä? Vai onko pelkkää mileikuvitusta ja toiveunta? Jos on niin miten esittely tapahtui? https://en.wikipedia.org/wiki/Kip_Thorne#Wormholes_and_time_travel https://en.wikipedia.org/wiki/Negative_energy https://www.youtube.com/watch?v=GoNejagaoVs This...
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti