Vähemmän haitallista ehkä, mutta haitatonta ei.

Voidaan kyllä valmistaa tupakkaa, jossa jotain tiettyä kemikaalia on vähemmän kuin yleensä, mutta monet haitallisista aineista lisäävät tupakkanautintoa.

Tupakassa on 4 000 kemikaalia, joista ainakin 50 tiedetään syöpävaarallisiksi. Edes nikotiini ei ole haitatonta: se lisää sydän- ja verisuonisairauksien ja aikuistyypin diabeteksen riskiä. Osa kemikaaleista on peräisin itse tupakkakasvista, osa lisätään koostumuksen parantamiseksi. Esimerkiksi ammoniakki nopeuttaa nikotiinin imeytymistä.

Kun tupakka palaa, keuhkoihin tunkeutuu savukaasuja ja palamistuotteita, kuten häkää, tervaa ja pienhiukkasia. Mikään filtteri ei poista niitä täysin. Savun laimentaminen esimerkiksi filtterin ilma-aukkoja lisäämällä on osoittautunut tehottomaksi keinoksi vähentää tupakoinnin haittoja. Tutkimusten mukaan niin sanottuja kevytsavukkeita poltetaan sekä enemmän että hartaammin kuin tavallisia, joten haitat voivat olla jopa tavallista suurempia. Siksi tupakkaa ei saakaan enää mainostaa ”kevyenä”.

Tuotekehityksellä siis tuskin voi poistaa tupakan terveysriskejä. Tupakoinnista aiheutuvia huoneistopaloja sen sijaan pyritään vähentämään itsestään sammuvilla savukkeilla. Ne ovat arkipäivää jo esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Myös Suomessa suunnitellaan savukkeiden paloturvallisuusvaatimusten tiukentamista.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Kristiina Patja


tupakka-asiantuntijalääkäri


Kansanterveyslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ID10T
Seuraa 
Viestejä3920

Periaatteessa kai sikari on puhdas luonnontuote, johon ei välttämättä tarvise lisätä mitään. Sen sijaan savukkeissa on ainakin paperin osalta käytetty valkaisuainetta ja painomustetta (aina niissä joku logo tuppaa olemaan). Filtteristä irtoaa myös usein nukkaa, joka sekin saattaa henkosten mukan aajautua keuhkoihin. Makuaineita tietysti löytyy sikareistakin, mutta mihinkäänhän niitä ei ole pakko laittaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla