Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ei, ainakaan todistettavasti.

Jonkin osoittaminen äärettömän lyhyeksi vaatisi äärettömän tarkan mittauksen, mikä on mahdotonta, sillä mittaukseen liittyy aina virhe. Äärettömän lyhyt ei myöskään ennusta mitään havaittavaa eikä siten ole tieteellinen käsite.

Matematiikassa piste on äärettömän lyhyt, mutta todellisuudessa piste on malli eli yksinkertaistus luonnosta.

Planckin pituus yhdistää gravitaatio- ja kvanttifysiikan vakiot
ja antaa arvion lyhimmästä mahdollisesta etäisyydestä. Sen numeroarvo on noin 10−35 metriä, eli desimaalipilkun jälkeen tulee 34 nollaa.

Lyhimmällä mahdollisella etäisyydellä avaruus päättyy kuin pohjoinen pohjoisnavalla.

 

Vastaajana Teppo Mattsson, teoreettisen fysiikan tohtori, Helsinki

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2015

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29961
Liittynyt16.3.2005

Onko olemassa äärettömän lyhyttä?

Haile Selassie jr kirjoitti: Olet käsittääkseni väärässä. Esimerkiksi matematiikassa ja fysiikassa, jotka ovat määritelmän mukaan luonnontieteitä, tunnetaan äärettömän käsite. Ääretön on matemaattinen olio. Siitä voi vääntää ikuisen filosofisen väännön missä mielessä matemaattiset oliot ovat olemassa, mutta havaittavassa todellisuudessa, jota luonnotieteet tutkivat, ei ole havaittu mitään ääretöntä, ei sen paremmin pientä kuin suurta.
Lue kommentti
NytRiitti
Seuraa 
Viestejä2904
Liittynyt12.9.2012

Onko olemassa äärettömän lyhyttä?

optimistx kirjoitti: Kuva on ylimmät 2 riviä. Eikös siinä ole 31? Miksi muuten Tiede-lehden pitää kikkailla ULKONÄKÖSEIKKOJA ja TYYLIÄ korostamalla niin, että ASIASISÄLTÖ kärsii? Lehti on muuttamassa linjaansa kohti naistenlehtiä. Ehkä tarkoituksella, onhan enemmistö yliopiston opiskelijoista Helsingissä naisia? Hakenee fontteja myfonts:ista, graafinen suunnittelija tarvii ehdottomasti juuri tuon fontin, vaikkei osattais lukea ;) (kouluissakin opetetaan kirjaimet erilailla kuin ennenmuinoin,...
Lue kommentti