Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ei, ainakaan todistettavasti.

Jonkin osoittaminen äärettömän lyhyeksi vaatisi äärettömän tarkan mittauksen, mikä on mahdotonta, sillä mittaukseen liittyy aina virhe. Äärettömän lyhyt ei myöskään ennusta mitään havaittavaa eikä siten ole tieteellinen käsite.

Matematiikassa piste on äärettömän lyhyt, mutta todellisuudessa piste on malli eli yksinkertaistus luonnosta.

Planckin pituus yhdistää gravitaatio- ja kvanttifysiikan vakiot
ja antaa arvion lyhimmästä mahdollisesta etäisyydestä. Sen numeroarvo on noin 10−35 metriä, eli desimaalipilkun jälkeen tulee 34 nollaa.

Lyhimmällä mahdollisella etäisyydellä avaruus päättyy kuin pohjoinen pohjoisnavalla.

 

Vastaajana Teppo Mattsson, teoreettisen fysiikan tohtori, Helsinki

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2015

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

Onko olemassa äärettömän lyhyttä?

Haile Selassie jr kirjoitti: Olet käsittääkseni väärässä. Esimerkiksi matematiikassa ja fysiikassa, jotka ovat määritelmän mukaan luonnontieteitä, tunnetaan äärettömän käsite. Ääretön on matemaattinen olio. Siitä voi vääntää ikuisen filosofisen väännön missä mielessä matemaattiset oliot ovat olemassa, mutta havaittavassa todellisuudessa, jota luonnotieteet tutkivat, ei ole havaittu mitään ääretöntä, ei sen paremmin pientä kuin suurta.
Lue kommentti
NytRiitti
Seuraa 
Viestejä2851
Liittynyt12.9.2012

Onko olemassa äärettömän lyhyttä?

optimistx kirjoitti: Kuva on ylimmät 2 riviä. Eikös siinä ole 31? Miksi muuten Tiede-lehden pitää kikkailla ULKONÄKÖSEIKKOJA ja TYYLIÄ korostamalla niin, että ASIASISÄLTÖ kärsii? Lehti on muuttamassa linjaansa kohti naistenlehtiä. Ehkä tarkoituksella, onhan enemmistö yliopiston opiskelijoista Helsingissä naisia? Hakenee fontteja myfonts:ista, graafinen suunnittelija tarvii ehdottomasti juuri tuon fontin, vaikkei osattais lukea ;) (kouluissakin opetetaan kirjaimet erilailla kuin ennenmuinoin,...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti