Paremman puutteessa maistuu monille. Kuva: SPL / MVPhotos
Paremman puutteessa maistuu monille. Kuva: SPL / MVPhotos

Mikään eläin ei erityisesti saalista niitä.

Monet hyönteiset, kuten muurahaiset, voivat syödä tielleen osuvia punkkeja eli puutiaisia. Myös linnut, esimerkiksi talitiaiset, napsivat niitä toisinaan. Jyrsijätkin voivat pistää poskeensa punkkeja, kun löytävät niitä turkistaan. Nämä ovat kuitenkin yksittäistapauksia. Mikään eläin ei erityisesti saalista puutiaisia.

Monet eläimet, joiden verta puutiaiset syövät, voivat syödä syöjiään, koska ne eivät kärsi niiden levittämistä taudeista. Ne toimivat taudinaiheuttajien varastoina: ne välittävät puutiaiselta saamansa bakteerin tai viruksen uusiin puutiaisiin.

Puutiaista itseään infektio näyttää vain vahvistavan. Borreliabakteerin on todettu kasvattavan puutiaisten rasvavarastoja ja parantavan selviytymistä kuivissa oloissa. Puutiaisaivokuumeen virus puolestaan antaa puutiaisille nopeutta ja kohentaa kuivuuden ja karkotteiden sietoa. Niistä tulee lähes tulkoon superpuutiaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä johtuu siitä, että puutiaisilla ja niiden kantamilla taudinaiheuttajilla on pitkä yhteinen kehityshistoria. Esimerkiksi spirokeettoja, jotka ovat todennäköisesti borreliabakteerien esimuotoja, on löytynyt jopa 35 miljoonaa vuotta vanhoista puutiaisfossiileista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Jani Sormunen,

puutiaistutkija, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla