Lehteä ei pidä syödä lainkaan. Kuva: Sami Repo
Lehteä ei pidä syödä lainkaan. Kuva: Sami Repo

Raparperissa on oksaalihappoa, joka suurina määrinä on myrkyllistä.

Raparperista on tapana syödä mehukas lehtiruoti, jossa happoa on suhteellisen vähän. Vihreässä lehtilavassa sitä on paljon enemmän ja sen syömiseen tiedetään ihmisten jopa kuolleen. Lehtiä ei siis pidä syödä, ainoastaan lehtiruoteja, eikä niitäkään ylen määrin.

Oksaalihapon myrkyllisyys johtuu siitä, että se sitoo ihmiselle välttämätöntä kalsiumia vähentäen sen määrää veressä. Tämän vuoksi raparperin kyytipojaksi suositellaan usein maitoa. Maidon sisältämä kalsium korvaa oksaalihappoon sitoutunutta kalsiumpoistumaa.

Vastaajama Kurt Fagerstedt
fysiologisen kasvitieteen dosentti, Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2002

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla