Mustilla alueilla on pigmenttiä ja valkoisilla ei.

Seepralla on siis mustia raitoja valkoisella pohjalla.

Ei tiedetä tarkasti, miten eläinten raitojen tai pilkkujen suuruus ja muoto määräytyy. Arvellaan kuitenkin, että säätelijänä on kudosten liukoisten viestimolekyylien eli morfogeenien ja näitä estävien molekyylien yhteisvaikutus. Tämän ansiosta ihon melanosyyttisolut erilaistuvat joillakin alueilla tuottamaan pigmenttiä, toisilla alueilla taas eivät.

Pigmenttiä tuottavista melanosyyteistä itsestään tiedetään enemmän. Solut ovat peräisin alkion hermostoputken alueelta, ns. hermostopienasta, tulevan selkärangan kohdalta. Ne lähtevät jo varhain vaeltamaan alkion pintaa pitkin vatsapuolellle jakautuen samalla vilkkaasti. Kunkin solun kohtalo on jo lähtiessä määräytynyt niin, että sen jälkeläiset kykenevät tuottamaan tietynlaista pigmenttiä. Tuottavatko ne sitä vai eivät, riippuu sitten edellä mainituista säätelijäaineista.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1998

Vastaaja:


Irma Thesleff


Kehitysbiologian professori


Biotekniikan instituutti, Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti