Tiedossa ei ole, että Suomi olisi suunnitellut itselleen siirtomaata.Sen sijaan toisen maailmansodan aikana Saksassa pohdittiin muiden kauaskantoisten kaavailuiden joukossa siirtomaiden uudelleenjakoa, ja tällöin vilahti esiin myös ajatus Suomen siirtomaasta. Asiaa pohtineissa maantieteilijäpiireissä esitettiin, että kanssasotija Suomi saisi kaivoksistaan tunnetun Belgian Kongon (sittemmin Zaire, nykyisin Kongon demokraattinen tasavalta). Tieto tästä ajatuksesta on Suomen ulkoministeriön papereissa, mutta Suomelle ei asiaa koskaan esitetty.

Itsenäisyyden alussa tiedetään myös pohditun, voisiko Namibian Ambomaasta tehdä Suomen siirtomaan. Tämäkään asia ei koskaan edennyt hajanaisia puheita pidemmälle.


Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2004

Vastaaja:


Ohto Manninen


sotahistorian professori


Maanpuolustukorkeakoulu

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Onko totta, että Suomi olisi joskus suunnitellut siirtomaata itselleen?

kun aurinkoenergian hinta putoaa rajusti, niin Suomen kannattaisi harkita ostamista pieni kaistale aavikkoa, minne siirtää teollista tuotantoa sekä maatalouden tuotantoa. Jo nyt Dubaissa aurinkosähkön hinta on vajonnut jo 50 euroon per MWh eikä sähkön hinnan pudotusnopeudelle ole näköpiirissä hidastumista. Sellaiselle sähkö-intensiiviselle teollisuudelle, joka kykenee käyttämään vain päiväsähköä eli voi skaalata tuotantoaan alas yön yli, niin sähkö on käytännössä siis jo halvempaa aavikolla...
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018