Tiedossa ei ole, että Suomi olisi suunnitellut itselleen siirtomaata.Sen sijaan toisen maailmansodan aikana Saksassa pohdittiin muiden kauaskantoisten kaavailuiden joukossa siirtomaiden uudelleenjakoa, ja tällöin vilahti esiin myös ajatus Suomen siirtomaasta. Asiaa pohtineissa maantieteilijäpiireissä esitettiin, että kanssasotija Suomi saisi kaivoksistaan tunnetun Belgian Kongon (sittemmin Zaire, nykyisin Kongon demokraattinen tasavalta). Tieto tästä ajatuksesta on Suomen ulkoministeriön papereissa, mutta Suomelle ei asiaa koskaan esitetty.

Itsenäisyyden alussa tiedetään myös pohditun, voisiko Namibian Ambomaasta tehdä Suomen siirtomaan. Tämäkään asia ei koskaan edennyt hajanaisia puheita pidemmälle.


Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2004

Vastaaja:


Ohto Manninen


sotahistorian professori


Maanpuolustukorkeakoulu

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Onko totta, että Suomi olisi joskus suunnitellut siirtomaata itselleen?

kun aurinkoenergian hinta putoaa rajusti, niin Suomen kannattaisi harkita ostamista pieni kaistale aavikkoa, minne siirtää teollista tuotantoa sekä maatalouden tuotantoa. Jo nyt Dubaissa aurinkosähkön hinta on vajonnut jo 50 euroon per MWh eikä sähkön hinnan pudotusnopeudelle ole näköpiirissä hidastumista. Sellaiselle sähkö-intensiiviselle teollisuudelle, joka kykenee käyttämään vain päiväsähköä eli voi skaalata tuotantoaan alas yön yli, niin sähkö on käytännössä siis jo halvempaa aavikolla...
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»