Ei varsinaisesti.

Käsitteellä viitataan yleensä eräisiin lyhytvaikutteisiin barbituraatteihin, jotka pieninä annoksina heikentävät kontrollointikykyä. Samalla tavalla vaikuttavat myös suuret bentsodiatsepiiniannokset ja eräät antikolinergiset aineet.

Tiettävästi näitä aineita on aikoinaan käytetty erityisesti Yhdysvalloissa kuulusteluissa, joissa tietoa salaavan henkilön on toivottu puhuvan ohi suunsa. Suomessa menetelmä ei ole ollut käytössä oikeudellisissa yhteyksissä, ja monissa maissa sen käyttöön on lainsäädännössä otettu kielteinen kanta.

1950- ja 1960-luvulla vastaavaa menetelmää kokeiltiin myös terapiatarkoituksessa. Narkoanalyysiksi kutsutulla menetelmällä pyrittiin auttamaan järkyttyneitä ihmisiä palauttamaan mieleensä sellaisia traumaattisia tapahtumia, joiden muistamisella voisi olla terapeuttista merkitystä.

Tutkimusten mukaan kontrollikyvyn tilapäinen heikentäminen on kuulustelumenetelmänä erittäin epäluotettava. Myös hoidolliset sovellukset ovat olleet hyvin vähäisiä, ja narkoanalyysistä on käytännöllisesti katsoen luovuttu.

Myytti totuusseerumista ohjasi aikoinaan mielikuvia muistin toiminnasta virheelliseen suuntaan. Se sai olettamaan, että erityisen tarkkoja ja luotettavia muistikuvia voitaisiin palauttaa mieleen muistia manipuloivilla tekniikoilla, kuten hypnoosilla. Moderni muistitutkimus on kuitenkin osoittanut, ettei näillä menetelmillä voida korjata muistin subjektiivista vääristymistä. Joissakin tapauksissa ne voivat jopa edistää sitä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006

Vastaaja:


Hannu Lauerma


psykiatrian dosentti


Turun yliopisto

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017