Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Uimarille ei voi antaa turvasädettä.

Jos salama iskee uimarin lähistölle, sähkövirta voi jopa tappaa. Millaiset seuraukset ovat, riippuu siitä, miten etäällä uimari on iskupaikasta. Lähellä saa kovemman tällin kuin kauempana. Koska vesi johtaa hyvin sähköä ja järvessä vesimassa on suuri, sähkövirta heikkenee melko nopeasti etäisyyden kasvaessa. Noin 10–20 metrin päässä iskupaikasta sähkövirta tuskin enää tuntuu.

Edellä oleva kuvaus pätisi siinä tapauksessa, että salama tosiaan iskisi uimarin lähelle. Käytännössä tällaista tilannetta tuskin syntyy koskaan. Jos salama iskee veteen, uimari itse on todennäköisin iskukohde! Tämä johtuu siitä, että uimarin pää erottuu veden pinnasta korkeana nuppina.

Näin ollen uimarille ei voi antaa minkäänlaista ”turvasädettä”, koska sellaista ei ole. Parasta on hakeutua ajoissa rantaan ja sielläkin suojaan rakennukseen tai vastaavaan paikkaan.

Vastaajana Antti Mäkelä,

ukkostutkija, Ilmatieteen laitos.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2016

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti