Normaalisuolaisen ruoan, kuten leivänmurujen, syöttämisestä ei koidu ongelmaa.

Suola ei ole sinänsä myrkyllistä linnuille. Linnun kudosten suolapitoisuus on samaa luokkaa kuin ihmisen, joten tietyn määrän suolaa ne suorastaan tarvitsevat. Varpuslinnut ovat kokeissa pystyneet tulemaan toimeen vedellä, jonka suolapitoisuus on ollut jopa kaksi-kolme prosenttia.

Ajatus suolaisen ruoan vaaroista perustuu ajatukseen, että linnut joutuvat poistamaan suolan mukana paljon vettä. Talvella vesivaje täytyy korvata syömällä lunta, mikä lisää energiankulutusta. Linnun munuaiset kuitenkin poistavat kohtuulliset suolamäärät tehokkaasti erittämällä hieman väkevämpää virtsaa, eikä vedenhukka lisäänny. Joskus siemensyöjillä, esimerkiksi käpylinnuilla, voi olla jopa suolan, lähinnä kalsiumin, puutos. Niitä näkeekin toisinaan nokkimassa savupiippujen laastia tai muita suolan lähteitä.

Vastaaja:


Esa Hohtola


eläinfysiologian professori


Oulun yliopisto