Tavallinen vesi on parempaa. Kuva: Usepa/Wikimedia Commons
Tavallinen vesi on parempaa. Kuva: Usepa/Wikimedia Commons

Suurina määrinä kyllä.

Tislattu vesi on vaarallista paljon juotuna, koska se voi häiritä vakavasti elimistön suola- ja nestetasapainoa. Tislauksessa vedestä on poistettu suolat ja mineraalit, joten imeydyttyään suolistosta verenkiertoon se laimentaa haitallisesti näiden aineiden pitoisuuksia veressä.

Elimistö pyrkii korjaamaan tilannetta pikaisesti sekä pumppaamalla soluista suoloja ja mineraaleja vereen että imemällä vettä verenkierrosta kudoksiin. Nämä äkilliset muutokset haittaavat useimpia keskeisiä elintoimintoja mm. verenkiertoa ja hermoston toimintaa.
 

Vastaaja:
Aila Rissanen
Ravitsemustieteen dosentti
Tampereen yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede 2000 –lehdessä 6/1996

Sisältö jatkuu mainoksen alla
kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Juomaveden suolapitoisuuden tulisi olla alle 0.06% jotta se olisi edes kelvollista. Kunnollinen juomavesi on käytännössä täysin suolatonta eli ihminen saa joka tapauksessa suolansa ruoan kautta. Elimistössä osmoosin kannalta hyvä puhdas juomavesi ja tislattu vesi ovat käytännössä samanlaisia.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

tammukka
Seuraa 
Viestejä4415

MooM kirjoitti:
Rake kirjoitti:
Ei meriveden juonti ole hengenvaarallista. Nykykään tiedetään että pelastuslautalla pärjää paremmi jos juo hieman merivettä sen sijaan että jättäisi juomatta kun ei ole muuta juotavaa.

Toisaalta liian suolainen vesi tulee helposti oksennuksena takaisin ja silloin mukana poistuu muutakin nestettä. Varmaan tuossa pitää nauttia vesi hyvin pieninä annoksina tai laimentaa makealla vedellä.

Mutta suolalisä on tarpeen nestehukassa muutenkin, esim. ripuli/oksennuspotilailla tai poikkeuksellisen kovan hikoilun takia nestettä menettäneillä. Ja NaCl ei ole ainoa kehon tarvitsema suola, mutta ymmärtääkseni merivedessä ei ole muita suoloja mitenkään erityisen paljon.

Olisiko tuossa vaarana ionien suhteellisten osuuksien vääristyminen. Merivedessä on ylenmäärin natriumia mutta vähemmän esim. kaliumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla