Tavallinen vesi on parempaa. Kuva: Usepa/Wikimedia Commons
Tavallinen vesi on parempaa. Kuva: Usepa/Wikimedia Commons

Suurina määrinä kyllä.

Tislattu vesi on vaarallista paljon juotuna, koska se voi häiritä vakavasti elimistön suola- ja nestetasapainoa. Tislauksessa vedestä on poistettu suolat ja mineraalit, joten imeydyttyään suolistosta verenkiertoon se laimentaa haitallisesti näiden aineiden pitoisuuksia veressä.

Elimistö pyrkii korjaamaan tilannetta pikaisesti sekä pumppaamalla soluista suoloja ja mineraaleja vereen että imemällä vettä verenkierrosta kudoksiin. Nämä äkilliset muutokset haittaavat useimpia keskeisiä elintoimintoja mm. verenkiertoa ja hermoston toimintaa.
 

Vastaaja:
Aila Rissanen
Ravitsemustieteen dosentti
Tampereen yliopisto

Julkaistu Tiede 2000 –lehdessä 6/1996

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008

Onko vaarallista juoda tislattua vettä?

Juomaveden suolapitoisuuden tulisi olla alle 0.06% jotta se olisi edes kelvollista. Kunnollinen juomavesi on käytännössä täysin suolatonta eli ihminen saa joka tapauksessa suolansa ruoan kautta. Elimistössä osmoosin kannalta hyvä puhdas juomavesi ja tislattu vesi ovat käytännössä samanlaisia.
Lue kommentti

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

tammukka
Seuraa 
Viestejä3780
Liittynyt9.5.2010

Onko vaarallista juoda tislattua vettä?

MooM kirjoitti: Rake kirjoitti: Ei meriveden juonti ole hengenvaarallista. Nykykään tiedetään että pelastuslautalla pärjää paremmi jos juo hieman merivettä sen sijaan että jättäisi juomatta kun ei ole muuta juotavaa. Toisaalta liian suolainen vesi tulee helposti oksennuksena takaisin ja silloin mukana poistuu muutakin nestettä. Varmaan tuossa pitää nauttia vesi hyvin pieninä annoksina tai laimentaa makealla vedellä. Mutta suolalisä on tarpeen nestehukassa muutenkin, esim. ripuli/...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.