Onpa hyvinkin, mutta monet haitat ovat vielä niin sanotusti hämärän peitossa.

Parhaiten tunnetaan yöllä lentävien muuttolintujen törmäily korkeisiin valaistuihin rakennelmiin ja hiekkarannoilla kuoriutuvien merikilpikonnanpoikasten harhautuminen sisämaan valoja kohden. Eliöt ovat vuosimiljoonien aikana sopeutuneet säännönmukaiseen pimeän ja valoisan ajan vaihteluun. Keinovalo, joka on yleistynyt runsaan 50 vuoden aikana, on evolutiivisesti uudenlainen haaste.

Miltei kolmannes maailman selkärankaisista ja yli 60 prosenttia selkärangattomista lajeista on niukkaan valoon sopeutuneita yöeläimiä. Joillekin eliöille lisävalosta on haittaa, toisille hyötyä. Esimerkiksi useat lepakkolajit karttavat voimakasta valoa, mutta pohjanlepakko voi saada katulamppujen läheisyyteen harhautuneista hyönteisistä helpon aterian.

Myös ihmissilmälle näkymätön valaisinten ultraviolettivalo ja rakennetuista pinnoista heijastuva polarisoitunut valo voivat häiritä erityisesti hyönteisten aisteja. 

Vastaaja:


Jari Lyytimäki


vanhempi tutkija


Suomen ympäristökeskus

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti