Vain B12-vitamiini on ravintoaine, jota kasvisruoka ei sisällä, joten sen saanti kannattaa varmistaa pilleripurkista.

Kaikkia muita tärkeitä vitamiineja, kivennäisiä, hiveniä sekä rasva- ja aminohappoja saa riittämiin monipuolisesta kasvisruoasta, joten aikuinen voi nauttia sitä huoletta. Kalsiumkaan ei ole ongelma, kun ruokavalio sisältää myös viljatuotteita, etenkin kokojyväleipää, sekä palkokasveja ja pähkinöitä. Vegaaninaisten on kuitenkin raskausaikana aiheellista nauttia kalsiumvalmisteita ja myös D-vitamiinia.

Lasten tilanne on ongelmallisempi, koska heidän elimistössään ei vielä ole ravintoainevarastoja. Leikki-iässä B12-lisä ja D-vitamiinitipat ovat välttämättömiä, kasvuikäiselle suositellaan kalsiumvalmisteita. Nuoruusiän kiivaan kasvun aikana energian saanti on turvattava nauttimalla ylimääräistä rasvaa. Maitotuotteita sisältävä laktovegetarinen kasvisruokavalio on lapsille ja nuorille parempi vaihtoehto kuin pelkkiä kasviksia sisältävä vegaanivalio.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1997

Vastaaja:


Marja-Leena Ovaskainen


erikoistutkija


Kansanterveyslaitos

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Onko välttämättömiä ravintoaineita, joita ei saa kasvisruoasta?

Ylellä on dokkari missä on näivettynyt kasvissyöjä äiti jonka lapsi on selvästi kehityksestä jäljessä ja täysin äitinsä aivopesemä. Huostaanotot uhkasivat jne.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2494
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti