Varsinaiselta ”pullasorsalta” syysmuutto tuskin onnistuu lainkaan, ellei se lyöttäydy ”luomusorsien” matkaan.

Nuoret sorsat oppivat reitit ja talvehtimisalueet muuttamalla parvissa, kokeneempien vanhojen lintujen seurassa. Pullasorsilla ei juuri ole tähän mahdollisuuksia.

Ensimmäiset havainnot Suomessa talvehtivista sinisorsista tehtiin 1800-luvun lopulla. Ilmiö yleistyi 1900-luvulla nopeasti leutojen talvien ja ruokinnan myötä. Nykyään kaupunkien pullasorsat pysyvät läpi vuoden samoilla paikoilla ja pesivät kaupunkialueella talvehtimispaikkojensa lähellä. Jälkeläiset leimautuvat kasvuympäristöönsä ja jatkavat urbaanin elämisen perinnettä. Suurimpiin talvehtimiskeskuksiin on todennäköisesti jo kehittynyt oma paikallinen pullasorsakantansa, joka ei muuta.

Kaikki kaupungeissa talvehtivat sorsat eivät ole pullasorsia. Joukossa on myös villejä luomusorsia, jotka saapuvat sulana pysyviin ja helppoa ruokaa tarjoaviin talvehtimiskeskuksiin satojenkin kilometrien päästä. Keväällä ne hajaantuvat omille tahoilleen pesimään. Niiden jälkeläisiltä syysmuutto onnistuu normaaliin tapaan.

Sorsat kuitenkin ovat paikkauskollisia, joten hyvän talvehtimispaikan löydettyään linnut yleensä palaavat sinne seuraavaksi talveksi. Sinisorsia talvehtii Suomessa myös täysin luonnonvaraisina.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Hannu Pöysä


tutkimusprofessori


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joensuu

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla