Töpöillä on paha ponkaista. Kuva: iStock
Töpöillä on paha ponkaista. Kuva: iStock

Suuri elopaino ja jalkojen rakenne eivät salli pomppimista.

Hyppääminen ei luonnistu norsuilta ruumiinrakenteen vuoksi.

Afrikkalainen savanninorsu on suurin maalla elävä nisäkäs. Iso uros voi painaa jopa 7 500 kilogrammaa. Aasiassa elävä laji on pienempi, mutta kookkaan aasiannorsunkin massa kipuaa helposti yli 5 000 kilogramman.

Norsujen jalat ovat lyhyet, leveät ja pilarimaiset. Niiden luut ovat poikkeuksellisen vankat, koska niissä ei ole luuydinonteloa. Jalat kannattelevat raskasta eläintä ja norsun valtavaa päätä. Pelkkä syöksyhammas voi painaa kymmeniä kiloja.

Vaikka norsu on vahva, sen nilkat ovat jäykät ja jalkojen jänteet ja lihakset suhteellisen heikot. Hyppääminen taas vaatisi joustavat nilkat, vahvat akillesjänteet ja voimakkaat pohjelihakset.

Norsu ei loiki eikä laukkaa vaan etenee mieluiten kävellen. Vain kymmenisen kilometriä tunnissa liikkuvan norsulauman voi helposti tavoittaa maastossa jeepillä. Ahdistettunakaan massiivinen eläin ei yllä yli 40 kilometrin tuntivauhtiin.

Vastaajana Nina Trontti,

eläintenhoidon johtaja, Korkeasaari.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

Tätä nykyä kertatallenteisissa levyissä.

Tietyt optiset levyt säilyttävät tietonsa pisimpään. Tällaisia ovat blue ray bd-r ja dvd-r -levyt, joihin voi tallentaa tietoa vain kerran.

Tallentamista kehittävä yritys Millenniata väittää, että heidän kertatallenteiset M-disc dvd-levynsä kestävät tuhat vuotta, jos niitä säilyttää oikein.

M-discissä on metallien ja mineraalien seoksesta koostuva tallentava kerros. Laser piirtää siihen nollat ja ykköset mikroskooppisen pieninä kuoppina. Samaan tapaan valmistetaan sarjatuotannossa blue-ray- ja dvd-elokuvalevyjä.

Arvio tuhannen vuoden kestävyydestä saatiin kansainvälisen standardointiliiton Ison testillä. Siinä levyn vanhenemista nopeutetaan: levyn lämpötilaa kohotetaan, ja sen suhteellista ilmankosteutta lisätään. Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö on testannut M-disc-levyjä, eikä se voinut kiistää arviota tuhannen vuoden säilyvyydestä.

Kaikki levyt eivät varmaankaan yllä tähän keskiarvoon. Voi kuitenkin ennustaa, että M-disc-levyjä voi lukea satoja vuosia.

Tallentamisen tekniikat kehittyvät koko ajan. Kiinnostava on esimerkiksi menetelmä, jossa tieto tallennetaan dna-molekyyleihin. Niissä se voi säilyä jopa satojatuhansia vuosia.

Vaikka dna-tallennus on todettu toimivaksi, se on vielä liian kallis arkiseen käyttöön.

Vastaajana Caj Södergård,

tutkimusprofessori, Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

Metsästä lukijalle 205 grammaa.

Yksi painettu, kotiin kannettu Tiede-lehti tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 205 grammaa. Se vastaa 1–2 kilometrin ajamista henkilöautolla.

Lehden hiilijalanjälki laskettiin ”metsästä lukijalle”, eli se kattaa kasvihuonepäästöt puunkorjuusta, paperinvalmistuksesta, painotyöstä ja jakelukuljetuksista.

Kolme neljäsosaa päästöistä syntyy paperin valmistuksesta ja lehden painamisesta. Molemmissa kuluu paljon sähköä, jonka tuottaminen synnyttää ilmakehään päästöjä. Kuljetusten osuus kokonaisuudesta on noin kymmenes. Sama koskee painovärejä. Puunkorjuusta aiheutuu päästöjä vain vähän.

Laskelma ei kata metsän sitomaa hiilidioksidia eikä päästöjä, joita syntyy lukemisen jälkeen. Lukija voi vähentää ilmastovaikutuksia viemällä lehden kierrätykseen. Kaatopaikalle päätyvä lehti synnyttää hajotessaan ilmakehää lämmittävää metaania.

Toisin kuin sähköisen lehden lukemisesta, paperilehden lukemisesta ei synny päästöjä.

Vastaajana Päivi Rissanen,

ympäristö- ja vastuullisuusjohtaja, UPM Paper ENA.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018