Ei varsinaisesti.

Joskus ihminen herää sopivasti ehtiäkseen esimerkiksi lentokoneeseen. Tämä voi kuitenkin johtua alitajuisesta jännittämisestä, joka keventää unta ja helpottaa heräämistä, kun uni aamuyöstä muutenkin kevenee. Jos herää lähellä toivottua hetkeä, tulkitsee helposti heränneensä ”ennakoivasti”. Jos herää aikaisemmin ja viruu unettomana aamuyön, tulkitsee kärsivänsä jännityksen aiheuttamasta unettomuudesta.

Jotkut myös heräävät omin päin joka aamu samaan aikaan. Todennäköisesti kyse on tottumuksesta. Joidenkin ihmisten vuorokausirytmi on niin säännöllinen, etteivät he tarvitse edes herätyskelloa.

Jos haluttaisiin tutkia, onko aitoa ennakoivaa heräämistä olemassa, kaikki heräämiset ja niiden kytkökset tuleviin tapahtumiin pitäisi kirjata kellonaikoineen pitkän aikaa. Tuloksia pitäisi tarkastella tilastollisesti ja laskea, tarvitaanko niiden selittämiseen muuta kuin sattumaa.

Julkaistu Tiede.lehdessä 7/2002

Vastaaja:


Dag Stenberg


fysiologian professori


Helsingin yliopisto

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Osaako ihminen ennakoida herätykset?

Ilmoittaudun joukkoon. Kyky herätä haluttuna aikan löytyy. Pitkään aikaan tuota kykyä en ole tarvinnut, että en tiedä toimiiko enää. Monestakin syystä epäilen, että taito on yleinen, mutta puuttuu fysiologian professorilta. Professori olisi voinut hiukan varoa. Ensin arvo- ja tietovallallaan nollailee heräämistaitoa ja sitten arvelee, että asia pitäisi tutkia. Olisi voinut sanoa suoraan, että ei tiedä koska asiaa ei ole tutkittu.
Lue kommentti
Vomies
Seuraa 
Viestejä2833
Liittynyt4.9.2010

Osaako ihminen ennakoida herätykset?

En tiedä, mutta mielestäni nukuin normaalisti armeijassa aliupseerikoulussa, mutta heräsin pari minuuttia ennen herätystä laittamaan punkkaa kuntoon, koska muuten ei olisi ehtinyt tehdä kaikkia aamutoimia, oli sen verran nopeaa toimintaa Lappeenrannan rakuunapataljoonassa. Kotikontujen tienoita tervehtien tämä laulumme kaikukoon.
Lue kommentti

Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iänikuinen.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2496
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti