Ei varsinaisesti.

Joskus ihminen herää sopivasti ehtiäkseen esimerkiksi lentokoneeseen. Tämä voi kuitenkin johtua alitajuisesta jännittämisestä, joka keventää unta ja helpottaa heräämistä, kun uni aamuyöstä muutenkin kevenee. Jos herää lähellä toivottua hetkeä, tulkitsee helposti heränneensä ”ennakoivasti”. Jos herää aikaisemmin ja viruu unettomana aamuyön, tulkitsee kärsivänsä jännityksen aiheuttamasta unettomuudesta.

Jotkut myös heräävät omin päin joka aamu samaan aikaan. Todennäköisesti kyse on tottumuksesta. Joidenkin ihmisten vuorokausirytmi on niin säännöllinen, etteivät he tarvitse edes herätyskelloa.

Jos haluttaisiin tutkia, onko aitoa ennakoivaa heräämistä olemassa, kaikki heräämiset ja niiden kytkökset tuleviin tapahtumiin pitäisi kirjata kellonaikoineen pitkän aikaa. Tuloksia pitäisi tarkastella tilastollisesti ja laskea, tarvitaanko niiden selittämiseen muuta kuin sattumaa.

Julkaistu Tiede.lehdessä 7/2002

Vastaaja:


Dag Stenberg


fysiologian professori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
syytinki
Seuraa 
Viestejä9390

Ilmoittaudun joukkoon. Kyky herätä haluttuna aikan löytyy. Pitkään aikaan tuota kykyä en ole tarvinnut, että en tiedä toimiiko enää.

Monestakin syystä epäilen, että taito on yleinen, mutta puuttuu fysiologian professorilta.

Professori olisi voinut hiukan varoa. Ensin arvo- ja tietovallallaan nollailee heräämistaitoa ja sitten arvelee, että asia pitäisi tutkia. Olisi voinut sanoa suoraan, että ei tiedä koska asiaa ei ole tutkittu.

Vomies
Seuraa 
Viestejä2888

En tiedä, mutta mielestäni nukuin normaalisti armeijassa aliupseerikoulussa, mutta heräsin pari minuuttia ennen herätystä laittamaan punkkaa kuntoon, koska muuten ei olisi ehtinyt tehdä kaikkia aamutoimia, oli sen verran nopeaa toimintaa Lappeenrannan rakuunapataljoonassa. Kotikontujen tienoita tervehtien tämä laulumme kaikukoon.

Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iänikuinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla