Paine patistaa tankkaamaan. Kuva: Shutterstock
Paine patistaa tankkaamaan. Kuva: Shutterstock

Useimmiten ne tunnistavat itselleen tärkeät muutokset.

Linnut pystyvät aistimaan ilmanpaineen muutoksia. Erityisesti myrskyä edeltävät äkilliset muutokset ilmanpaineessa vaikuttavat lintujen muuttoon. Matkaan ei lähdetä myrskyn edellä.

Ilmanpaineen muuttuminen voi vaikuttaa myös lintujen ruokailuun. Laboratoriokokeissa äkillinen ilmanpaineen lasku lisäsi Amerikan varpuslintujen juovapääsirkun ja valkokurkkusirkun ravinnon- ottoa – linnut ilmeisesti valmistautuivat myrskyn jälkeiseen ravintopulaan.

Monet lintulajit myös kykenevät kuulemaan infraääniä, joiden taajuus on vain muutamia kymmeniä hertsejä. Niidenkin avulla linnut saavat tietoa lähestyvistä säämuutoksista. Infraääniä nimittäin syntyy ilmavirtauksissa, erityisesti vuoristoissa ja rannikoilla. Infraäänet voivat kantautua jopa satojen kilometrien päähän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aina sään ennustaminen ei kuitenkaan onnistu. Esimerkiksi Meksikonlahtea syysmuutolla ylittävät varpuslinnut voivat länsimyrskyn kourissa ajautua kauas Atlantille, aina Azoreille asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Azorien saaret ovatkin eurooppalaisten lintuharrastajien mekka, kun tavoitteena on nähdä mahdollisimman monta lintulajia läntisellä palearktisella alueella. Azoreilla on bongattu kymmenittäin muuten vain Amerikan mantereella esiintyviä lintulajeja.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritus­professori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2021

Sisältö jatkuu mainoksen alla