Eivät osaa.

Niin mielikuvituksellisia kuin joidenkin trooppisten lintujen soidinleikit ovatkin, linnut eivät ole joutuneet missään vaiheessa evoluutiotaan tilanteeseen, jossa ylösalaisin lentäminen olisi niiden elämää hyödyttävä taito.

Korppi kiepauttaa soidinlennollaan itsensä lennossa selälleen ja kajauttaa klong-huutonsa, mutta se liitää tuolloin ilmassa vain muutaman metrin selkä maata vasten. Joidenkin kotka- ja haukkalajien yksilöt ovat soitimella ja saaliinluovutuksen aikana myös hetkellisesti selällään ilmassa.

Ihmiset ovat apinoineet linnuilta lentämisen taidon lentokoneisiin, joita pystytään lentämään ylösalaisin, jos lentäjä pitää siiven sopivassa kulmassa. Nykylintujen siiven rakenteella ei ole mahdollista saada aikaan nostovoimaa linnun ollessa siipineen ylösalaisin. Linnun siiven aerodynaaminen rakenne perustuu ”tervejärkiseen” lentämiseen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2009

Vastaaja:


Lasse J. Laine


biologi, tietokirjailija

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5080
Neutroni

Oletko ihan varma, että haluaisit matkustaa tervejärkisellä muutaman sadan tonnin laajarunko-ornitopterilla?

En ole tervejärkisillä lentomatkoillani lentänyt koskaan (onneksi) ylösalaisin. Joskus kyllä on tuntunut mahavärkki olleen sillain nurinpäin. Tiedä sitten mihin kunnon ihmiset tarvitsisivat väärinperinpuolin lentäviä koneita.

Ornitopterilento taitaa vielä olla vain haaveissa, voisin kyllä kokeilla, ehkä - sen 14 sekuntia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ornitopteri

  Ennen sitä haluaisin tietysti matkustaa valaan vatsassa. Sen onnistumisesta kun on kirjallista materiaaliakin.

http://www.kysy.fi/kysymys/onko-valaan-sisalla-oikeasti-samanlaista-kuin-esim-pinocchiossa

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Vierailija
ROOSTER

"Ihmiset ovat apinoineet linnuilta lentämisen taidon lentokoneisiin, joita pystytään lentämään ylösalaisin, jos lentäjä pitää siiven sopivassa kulmassa. Nykylintujen siiven rakenteella ei ole mahdollista saada aikaan nostovoimaa linnun ollessa siipineen ylösalaisin. Linnun siiven aerodynaaminen rakenne perustuu tervejärkiseen lentämiseen."

 Ei mitään lisättävää.  

Tuo ei saata pitää paikkaansa kolibrin suhteen. Melko äskettäin oli luonto-ohjelma, jossa kolibri näytti taituruuttaan.

Kolibrin siivet toimii eri tavalla, eli kuin potkuri. Se muuttaa lapakulmia tilanteen mukaan (esitettiin suurnopeuskameran hidastefilmiä). Eli esim. siiven alas-/ ylöslyönnissä lapakulma vaihtuu. Kun lisäksi ottaa pyrstön mukaan, niin kolibrin lennossa ei ole mitään estettä ylösalaisin lennossa, jos sillä siihen olis tarvetta.

Tuo lentotapa vaatii paljon energiaa ja sen takia sen on melkein jatkuvasti imettävä mettä kukista, jotta pysyy elossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla