Eivät osaa.

Niin mielikuvituksellisia kuin joidenkin trooppisten lintujen soidinleikit ovatkin, linnut eivät ole joutuneet missään vaiheessa evoluutiotaan tilanteeseen, jossa ylösalaisin lentäminen olisi niiden elämää hyödyttävä taito.

Korppi kiepauttaa soidinlennollaan itsensä lennossa selälleen ja kajauttaa klong-huutonsa, mutta se liitää tuolloin ilmassa vain muutaman metrin selkä maata vasten. Joidenkin kotka- ja haukkalajien yksilöt ovat soitimella ja saaliinluovutuksen aikana myös hetkellisesti selällään ilmassa.

Ihmiset ovat apinoineet linnuilta lentämisen taidon lentokoneisiin, joita pystytään lentämään ylösalaisin, jos lentäjä pitää siiven sopivassa kulmassa. Nykylintujen siiven rakenteella ei ole mahdollista saada aikaan nostovoimaa linnun ollessa siipineen ylösalaisin. Linnun siiven aerodynaaminen rakenne perustuu ”tervejärkiseen” lentämiseen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2009

Vastaaja:


Lasse J. Laine


biologi, tietokirjailija

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009

Osaavatko linnut lentää ylösalaisin?

Neutroni 24.01.2014 klo 12:38 Oletko ihan varma, että haluaisit matkustaa tervejärkisellä muutaman sadan tonnin laajarunko-ornitopterilla? En ole tervejärkisillä lentomatkoillani lentänyt koskaan (onneksi) ylösalaisin. Joskus kyllä on tuntunut mahavärkki olleen sillain nurinpäin. Tiedä sitten mihin kunnon ihmiset tarvitsisivat väärinperinpuolin lentäviä koneita. Ornitopterilento taitaa vielä olla vain haaveissa, voisin kyllä kokeilla, ehkä - sen 14 sekuntia. http://fi.wikipedia.org/wiki/...
Lue kommentti

Yleinen mielipide on aina väärässä.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6224
Liittynyt7.7.2007

Osaavatko linnut lentää ylösalaisin?

ROOSTER 24.01.2014 klo 11:49 "Ihmiset ovat apinoineet linnuilta lentämisen taidon lentokoneisiin, joita pystytään lentämään ylösalaisin, jos lentäjä pitää siiven sopivassa kulmassa. Nykylintujen siiven rakenteella ei ole mahdollista saada aikaan nostovoimaa linnun ollessa siipineen ylösalaisin. Linnun siiven aerodynaaminen rakenne perustuu tervejärkiseen lentämiseen." Ei mitään lisättävää. Tuo ei saata pitää paikkaansa kolibrin suhteen. Melko äskettäin oli luonto-ohjelma, jossa kolibri näytti...
Lue kommentti