Luultavasti ovat.

Vihreä väri tulee solujen viherhiukkasista, jotka ovat vastuussa kasvin yhteyttämisestä eli fotosynteesistä. Koska hedelmät kehittyvät kasvin fotosynteettisesti aktiivisista  solukoista, ne ovat kehityksensä alussa enemmän tai vähemmän vihreitä.

Hedelmien kypsyessä niihin muodostuu uusia väriaineita, jolloin viherhiukkaset joko muuttuvat värillisiksi hiukkasiksi tai hajoavat. Esimerkiksi tomaatilla ja paprikalla viherhiukkaset muuttuvat punaisiksi kromoplasteiksi, kun taas toisissa hedelmissä viherhiukkaset ”peittyvät” värillisten antosyaanien alle. Tämä värin muutos on merkki siitä, että siemenet ovat kehittyneet itämiskykyisiksi ja hedelmä on kypsä. Hedelmien ensisijainen tehtävähän on houkutella eläimiä levittämään niiden siemeniä, ja värillisinä ne erottuvat sopivasti vihreän lehvästön joukosta.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2009

Vastaaja:


Jaakko Kangasjärvi


kasvibiologian professori


Helsingin yliopisto