Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Maan Kuu loistaa harvinaisen kirkkaasti. Kaksi seikkaa selittää.

Kuita on aurinkokunnan muillakin planeetoilla, mutta Maan kuutamo on aivan omanlaisensa.

Maa on kuullisista planeetoista kaikkein lähimpänä Aurinkoa. Kuun pinnalle lankeaa siksi poikkeuksellisen runsaasti sen valoa. Jo siksi Kuu näyttää kirkkaalta.

Lisäksi Kuu on hyvin suurikokoinen. Sen halkaisija on yli neljännes Maan halkaisijasta. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Maa–Kuu-järjestelmästä voisi puhua kaksoisplaneettana. Kuutamomme on siis komea siksikin, että Kuu näkyy taivaalla varsin suurena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mars on ainoa toinen kiviplaneetta, jolla on kuu. Sillä on niitä kaksi, Phobos ja Deimos, mutta ne ovat hyvin pienikokoisia. Illmeisesti ne ovat Marsin kiertoradalleen kaappaamia tummapintaisia asteroideja. Ne heijastavat paljon vähemmän Auringon valoa kuin oma Kuumme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaasuplaneetoilla on kymmeniä kuita. On tosin vaikeaa istua ihailemassa kuutamoa, jollei planeetalla ole kiinteää pintaa.

Jupiterin taivaalla seikkailee peräti neljä kuuta, jotka ovat samaa kokoluokkaa kuin oma kiertolaisemme tai jopa suurempia. Jupiter kuitenkin kiertää Aurinkoa niin kaukana, että sen kuiden kirkkaus ei vedä vertoja Kuulle.

Vastaajana Anne Liljeström, toiminta- ja tiedotussuunnittelija, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla