Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Maan Kuu loistaa harvinaisen kirkkaasti. Kaksi seikkaa selittää.

Kuita on aurinkokunnan muillakin planeetoilla, mutta Maan kuutamo on aivan omanlaisensa.

Maa on kuullisista planeetoista kaikkein lähimpänä Aurinkoa. Kuun pinnalle lankeaa siksi poikkeuksellisen runsaasti sen valoa. Jo siksi Kuu näyttää kirkkaalta.

Lisäksi Kuu on hyvin suurikokoinen. Sen halkaisija on yli neljännes Maan halkaisijasta. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Maa–Kuu-järjestelmästä voisi puhua kaksoisplaneettana. Kuutamomme on siis komea siksikin, että Kuu näkyy taivaalla varsin suurena.

Mars on ainoa toinen kiviplaneetta, jolla on kuu. Sillä on niitä kaksi, Phobos ja Deimos, mutta ne ovat hyvin pienikokoisia. Illmeisesti ne ovat Marsin kiertoradalleen kaappaamia tummapintaisia asteroideja. Ne heijastavat paljon vähemmän Auringon valoa kuin oma Kuumme.

Kaasuplaneetoilla on kymmeniä kuita. On tosin vaikeaa istua ihailemassa kuutamoa, jollei planeetalla ole kiinteää pintaa.

Jupiterin taivaalla seikkailee peräti neljä kuuta, jotka ovat samaa kokoluokkaa kuin oma kiertolaisemme tai jopa suurempia. Jupiter kuitenkin kiertää Aurinkoa niin kaukana, että sen kuiden kirkkaus ei vedä vertoja Kuulle.

Vastaajana Anne Liljeström, toiminta- ja tiedotussuunnittelija, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2015.

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018