Jääkarhuilla on paksun turkin ja ihonalaisen rasvakerroksen ansiosta erinomainen lämmöneristys.

Tämän lisäksi jäähtymistä hidastavat eläimen suuri koko ja kyky tuottaa lämpöä kudoksissa.

Jo kymmenkiloiset pennut pysyvät tasalämpöisinä 30 asteen pakkaseen saakka pelkän lämmöneristyksen avulla, eli kiihdyttämättä lainkaan aineenvaihduntaansa. Kun pakkasta on 45 astetta, pennut lisäävät aineenvaihduntansa nopeutta noin kolmanneksen. Jos olot vaativat, ne voivat jopa kolminkertaistaa sen vauhdin, joten niillä ei ole hypotermian vaaraa arktisen talvenkaan aikana. Aikuisilla lämpötilarajat ovat vielä paljon alemmat kuin pennuilla.

Jääkarhun uidessa hyisessä vedessä turkin lämmöneristyskyky heikkenee, mutta ihon¬alainen rasvakerros ja pintaverisuonien supistuminen estävät sisikunnan jäähtymisen. Koska pennuilla ei vielä ole paksua rasvakerrosta, ne jäähtyvät vedessä aikuisia yksilöitä nopeammin.

Aikuinen jääkarhu on yleisesti ottaen varustautunut niin hyvin kylmää vastaan, että ylilämpö on sille suurempi uhka kuin hypotermia. Ylilämpö voi kehittyä, jos karhu joutuu esimerkiksi juoksemaan liian lämpimässä ympäristössä. Hölkkäävät jääkarhut läähättävät kovallakin pakkasella koirien tapaan, sillä kaikki lämpö ei poistu turkin läpi.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2007

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Esa Hohtola


eläintieteen dosentti


Oulun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla