Täyttöastetta enemmän vaikuttaa täyttötiheys. Kuva: Shutterstock
Täyttöastetta enemmän vaikuttaa täyttötiheys. Kuva: Shutterstock

Kulutuksen ratkaisee pitkälti käyttötapa.

Eniten sähköä syö väärä sijoitus. Huono ilmankierto jääkaapin ympärillä helposti kaksinkertaistaa kulutuksen: lämpö ei poistu esteettömästi lauhduttimelta, ja koneisto käy tauotta.

Lähellä oleva patteri tai astianpesukone voi lisätä kulutusta viidenneksen. Kulutus kasvaa 25–40 prosenttia, kun ympäristö lämpenee 25 asteesta 32 asteeseen. Suomessa jääkaappi asennetaan usein keittiökalusteeseen, jolloin se kuluttaa normaalia enemmän.

Energiatesteissä jääkaappi pannaan 25-asteiseen testihuoneeseen ja sähkönkulutus mitataan tyhjästä, viiden asteen lämpötilaan säädetystä jääkaapista. Ovea ei avata, mutta Työtehoseuran mittauksista tiedetään, että oven tiheä avaaminen lisää sähkönkulutusta 15–20 prosenttia.

Täyttöaste ei vaikuta suuresti kokonaiskulutukseen. Elintarvikkeisiin sitoutuu kylmää, ja siksi täysi kaappi voi kuluttaa vähemmän kuin vajaa.

Kulutus kasvaa aina, kun laite joutuu jäähdyttämään elintarvikkeita. Sähköä menee sitä enemmän, mitä lämpimämpiä tuotteita kaappiin pannaan.

Jääkaapin peruslämpötila on usein viisi astetta. Jokainen aste kylmempään lisää kulutusta noin 5 prosenttia.

Vastaajana Tarja Marjomaa,

tutkija, Työtehoseura.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti