Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Noin puolentoista voileivän verran.

Keskimäärin aivojen toimintaan kuluu 20 prosenttia elimistön energia-aineenvaihdunnasta. Jos 70 kiloa painava ihminen kuluttaa päivässä 2 100 kilokaloria, aivojen osuus on 420 kilokaloria. Tuon energiamäärän saa puolestatoista voileivästä. Henkiset ponnistelut lisäävät aivojen energiankulutusta hyvin vähän.

Aivot käyttävät pääasiallisena energianlähteenään sokeria, ja riittävä veren glukoosipitoisuus on tarpeen hermosolujen normaalille toiminnalle. Muiden kudosten tärkein energianlähde ovat rasvahapot, erityisesti silloin kun ateriasta on aikaa. Elimistö huolehtii ensisijaisesti aivojen glukoosintarpeesta ja vasta sitten muiden kudosten.

Kun ihminen on ollut syömättä kymmenen tuntia, aivojen osuus glukoosin kulutuksesta on jopa 60 prosenttia. Hiilihydraatteja sisältävän aterian jälkeen osuus laskee kymmeneen prosenttiin, koska silloin lihakset varastoivat sokeria verenkierrosta.

Vastaajana Pirjo Nuutila, aineenvaihduntatutkimuksen professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5354
Liittynyt9.1.2011

Paljonko aivot kuluttavat energiaa?

Tuosta ei ole pelkoa! Tuo aivojen simulointiprojekti on harhaanjohtavaa, koska emmehän me edes tiedä tarkkaan kuinka yksittäinen neuroni toimii saatika ymmärtäisimme kuinka ne toimivat kokonaisuutena. En itse ymmärrä edes mitä tällä aivojen simuloimisprojetilla ajetaan takaa, mutta en yhtään ihmettelisi että kyse olisi huuhaasta tai kurzweililaisesta pseudotieteestä.
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Paljonko aivot kuluttavat energiaa?

jussipussi 29.05.2014 klo 09:51 Ronron 25.05.2014 klo 19:49 jussipussi 24.05.2014 klo 21:11 Watteina noin 20-30 W Jos aivot emuloitaisiin nykyisellä tietotekniikalla se vaatisi energiaa noin 1 gigawatin ja korttelin verran hardista Onko näin? Aika hämmentävää. Pistää miettimään. Aivot on jokseenkin tehokkaaksi muotoutunut elin. Täytyyhän sen olla. Vähällä energialla suunnattoman suuri "laskentateho". Juu se on "uskomaton värkki". Tuo kaupunkikorttelin koko on parhailla nykyisillä...
Lue kommentti

くそっ!

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018