Dioksiinit kertyvät eliöiden rasvakudoksiin ja lisäävät syövän riskiä.

Ne myös heikentävät tautipuolustusta ja aiheuttavat hormonitoiminnan häiriöitä. Havainnot perustuvat koe-eläinten pitkäaikaisiin altistuksiin. Ruoan kautta tapahtuvan pienen altistuksen vaikutuksista on kuitenkin vain vähän tietoa.

Suomalaiset saavat dioksiineja noin puolet Maailman terveysjärjestön WHO:n suosittamasta päivittäisestä enimmäismäärästä.

Valtaosa suomalaisten dioksiinitaakasta on peräisin Itämeren rasvaisista kaloista, kuten isoista silakoista ja lohista. Jos näitä ei syö aivan joka aterialla, dioksiinit eivät kuitenkaan ole ongelma.
Hivenen myrkkyjä kertyy myös maitotuotteista.

Lihan osuus suomalaisten dioksiinilähteenä on häviävän pieni. Kohua herättäneiden ulkomaisten lihatuotteiden lyhytaikainen nauttiminen tuskin vaikuttaa dioksiinin kokonaissaantiin niin paljon, että siitä olisi haittaa. Vieraiden aineiden kertymistä elimistöön voi välttää, jos leikkaa sian- ja naudanlihasta pois ylimääräisen rasvan ennen ruoanvalmistusta.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1999

Vastaaja:


Anja Hallikainen


erikoistutkija


Elintarvikevirasto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla