Viikon etelänmatkalla voi päästä oleskelemaan auringonpaisteessa monta tuntia päivittäin, minkä ansiosta vireystila voi parantua ja pysyä hyvänä.

Kaamosmasentuneilla vaikutus säilyy matkan jälkeen vielä 1–3 viikkoa. Lievemmin oireilevilla tai terveillä ei vastaavaa ole tutkittu, mutta valo toiminee samaan tapaan heilläkin.

Silmille näkyvällä valolla on välitön virkistävä vaikutus. Se ei ole pelkästään lyhytkestoinen psykologinen tunnetila vaan myös mitattavissa oleva fysiologinen reaktio, joka kestää useita tunteja. Silmien kautta valo vaikuttaa nopeasti aivojen sähköiseen toimintaan talamuksen alueella sekä aineenvaihduntaan. Valossa oleskellut pysyy virkistyneenä vielä noin viisi tuntia jälkeenpäin.

Aivoja virkistävä vaikutus tehostuu, kun valossa oleskelee samaan kellonaikaan monena päivänä peräkkäin: sitä enemmän mitä useampana. Tehostuminen johtuu siitä, että valo tahdistaa aivojen hypotalamuksen alueella niiden hermosolujen toiminnan, jotka muodostavat elimistön sisäisen keskuskellon. Tätä kautta tahdistuvat myös lämpötilan vuorokausirytmi, uni-valverytmi ja päivänaikainen vireystilan vaihtelu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikutus on tehokkain, kun valossa oleskelun aloittaa heti aamusta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Timo Partonen


ylilääkäri


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla