Viikon etelänmatkalla voi päästä oleskelemaan auringonpaisteessa monta tuntia päivittäin, minkä ansiosta vireystila voi parantua ja pysyä hyvänä.

Kaamosmasentuneilla vaikutus säilyy matkan jälkeen vielä 1–3 viikkoa. Lievemmin oireilevilla tai terveillä ei vastaavaa ole tutkittu, mutta valo toiminee samaan tapaan heilläkin.

Silmille näkyvällä valolla on välitön virkistävä vaikutus. Se ei ole pelkästään lyhytkestoinen psykologinen tunnetila vaan myös mitattavissa oleva fysiologinen reaktio, joka kestää useita tunteja. Silmien kautta valo vaikuttaa nopeasti aivojen sähköiseen toimintaan talamuksen alueella sekä aineenvaihduntaan. Valossa oleskellut pysyy virkistyneenä vielä noin viisi tuntia jälkeenpäin.

Aivoja virkistävä vaikutus tehostuu, kun valossa oleskelee samaan kellonaikaan monena päivänä peräkkäin: sitä enemmän mitä useampana. Tehostuminen johtuu siitä, että valo tahdistaa aivojen hypotalamuksen alueella niiden hermosolujen toiminnan, jotka muodostavat elimistön sisäisen keskuskellon. Tätä kautta tahdistuvat myös lämpötilan vuorokausirytmi, uni-valverytmi ja päivänaikainen vireystilan vaihtelu.

Vaikutus on tehokkain, kun valossa oleskelun aloittaa heti aamusta. 

Vastaaja:


Timo Partonen


ylilääkäri


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018