Maapallolla eläneiden ihmisten määrän laskemista voisi pitää mahdottomana tehtävänä, vaikka ihmiskunnan - suunnilleen nykymuotoisen ihmisen - iäksi olettaisi "vain" 100 000 vuotta.

Ensimmäisillä kansallisilla väestölaskennoilla on ikää runsaat 200 vuotta, ja koko maailman kattavia kelvollisia tilastoja on laadittu vasta joitakin vuosikymmeniä. Kohtuullisissa virherajoissa liikkuvia arvioita maapallon väkiluvun kehityksestä on parin vuosituhannen ajalta. Näiden tietojen perusteella voidaan kuitenkin laskea mielekäs arvio maapalloa kansoittaneiden ihmisten määrästä, koska väestömäärä on lähtenyt toden teolla kasvuun vasta parin viime vuosisadan kuluessa. Miljardin ihmisen raja ylitettiin vuoden 1800 vaiheilla, ja ajanlaskun alussa väestöä oli vain joitakin satoja miljoonia. Tätä aiemmin eli suurimman osan ihmiskunnan historiaa määrä on ollut enintään joitakin satojatuhansia.

Kaikki tämä merkitsee sitä, että suurin osa maailman ihmisistä on elänyt ajanlaskun alun jälkeisinä kahtena vuosituhantena. Kun meillä lisäksi on varsin hyvä käsitys syntyneisyydestä eli syntyneiden lasten määrästä väestömäärään verrattuna, voidaan esittää arvio maapallolla eläneiden ihmisten määrästä: se on sama kuin kaikkina aikoina syntyneiden ihmisten määrä.

Arviot vaihtelevat hieman sen mukaan, mitä väkiluku- ja syntyneisyysoletuksia käyttää, mutta yleensä laskelmat tuottavat 46-53 miljardia henkeä. Eikä arvio juuri muutu, vaikka ihmiskunnan katsoisi vanhemmaksi kuin satatuhatta vuotta. Koko ihmismäärästä runsaat 30 miljardia on elänyt 2000 viime vuoden aikana. Itse asiassa nykyinen 5,75-miljardinen väestö muodostaa yli kymmenesosan kaikista maapalloa kansoittaneista ihmisistä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1996

Vastaaja:


Kari Pitkänen


väestötieteen dosentti


Helsingin yliopisto

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Paljonko ihmisiä on elänyt maapallolla tähän mennessä?

http://www.worldometers.info/fi/ Niin se aika rientää. Tuonkin artikkelin julkaisemisesta on jo 18 vuotta ja samaan aikaan väkiluku on kasvanut noin puolellatoista miljardilla maapallolla. Yllä reaaliaikanen laskuri maailman populaatioon.
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti